Η De Morgen για τη Μανωλάδα

Η De Morgen για τη Μανωλάδα

 

Στον τραυματισμό των αλλοδαπών μεταναστών που εργάζονταν σε καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα της Ηλείας αναφέρεται η βελγική εφημερίδα «De Morgen» σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Έλληνες επιστάτες πυροβολούν εργαζόμενους σε μονάδα καλλιέργειας φράουλας».

Η εφημερίδα αναφέρεται συνοπτικά στο περιστατικό και κάνει λόγο για μια «έντονη» λογομαχία που προηγήθηκε όταν οι εργαζόμενοι απαίτησαν από τους παραγωγούς φράουλας τα δεδουλευμένα έξι μηνών, με αποτέλεσμα οι επιστάτες να εξαγριωθούν και να πυροβολήσουν «στο ψαχνό» τραυματίζοντας δεκάδες απ’ αυτούς, οκτώ εκ των οποίων σοβαρά.

Εκτενείς αναφορές γίνονται και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος, όπως σημειώνεται, καταδίκασε απερίφραστα το συμβάν, καθώς επίσης και στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε για «εγκληματική και ρατσιστική πράξη».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στην περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου εργάζονται σε αγροτικές καλλιέργειες χιλιάδες μετανάστες με «εξευτελιστικές αμοιβές», υπογραμμίζοντας ότι συχνά δημιουργούνται προστριβές με τους εργοδότες. Επισημαίνεται ότι το 2008 οι εποχιακοί εργαζόμενοι κατέφυγαν σε απεργία διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και υψηλότερες αμοιβές, καθώς, όπως σημειώνεται, «σε πολλές περιπτώσεις οι απολαβές τους δεν ξεπερνούν τα 5 ευρώ την ημέρα».

Ακόμη, στο ίδιο θέμα αναφέρεται σύντομο ρεπορτάζ που φιλοξενεί η σημερινή «De Standaard» υπό τον τίτλο «Εργαζόμενοι σε καλλιέργειες φράουλας πυροβολήθηκαν όταν διαμαρτυρήθηκαν για την μη καταβολή δεδουλευμένων». Αναφέρεται μάλιστα ότι η αστυνομία συνέλαβε στο νοσοκομείο πολλούς από τους τραυματίες που εργάζονταν παράνομα στις καλλιέργειες φράουλας της περιοχής προκειμένου να τους απελάσει.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ