Μηχανισμό “ανακεφαλαιοποίησης” θέλει ο Ρεν

Μηχανισμό “ανακεφαλαιοποίησης” θέλει ο Ρεν

 

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν τάσσεται υπέρ της ταχείας δημιουργίας μηχανισμού αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε τρεις εφημερίδες, εν όψει της συνόδου του Eurogroup στο Δουβλίνο.

“Υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για τους κανόνες του παιγνιδιού ως προς την αναδιάρθρωση και την εσωτερική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θεωρώ ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε τώρα τους κανόνες”, δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος στις εφημερίδες Wall Street Journal, Die Welt και Handelsblatt.

Ο Όλι Ρεν υπενθυμίζει ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο προέβλεπε ότι οι μέτοχοι και οι πιστωτές μίας τράπεζας που αντιμετωπίζει δυσχέρειες θα καλούνται κατά προτεραιότητα να επωμισθούν τα βάρη, κατ΄εφαρμογήν του συστήματος της εκ των έσω διάσωσης (bail in). Εάν αυτό δεν επαρκεί, θα είναι η σειρά του ενδιαφερόμενου Κράτους να παρέμβει και στην έσχατη περίπτωση θα προβλέπεται προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η διευθέτηση της τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία “μπορεί να χρησιμεύσει ως υπόδειγμα” για τη δημιουργία του μελλοντικού ευρωπαϊκού μηχανισμού, δηλώνει ο Όλι Ρεν προσθέτοντας ότι η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη, η οποία θα ενσωματώσει αυτούς τους κανόνες, θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2015.

Ωστόσο, η σύσταση του κοινού μηχανισμού για τη διευθέτηση των τραπεζικών κρίσεων συναντά σειρά δυσκολιών. Η μία από αυτές αφορά τον ρόλο των μη ασφαλισμένων καταθετών: ορισμένες πλευρές θεωρούν ότι πρέπει να επωμισθούν τα βάρη της διάσωσης μετά τους μετόχους και τους πιστωτές.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ