Παντελόνια στη τουρκική Βουλή

Παντελόνια στη τουρκική Βουλή

Οι γυναίκες βουλευτές στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, θα μπορούν για πρώτη φορά στην ιστορία να φορούν και παντελόνια. 

Μετά από περίπου δύο χρόνια συζητήσεων, ο κανονισμός άλλαξε και δεν περιορίζει στις φούστες και τα ταγέρ τις επιλογές των γυναικών που εκλέγονται.

Το ζήτημα ξεκίνησε με την εκλογή της Σαφάκ Παβέι, του CHP, το καλοκαίρι του 2011. Η βουλευτής έχει προσθετικό πόδι και οι φωτογραφίες της στο Κοινοβούλιο είχαν ανακινήσει τη συζήτηση περί αναγκαιότητας να αλλάξουν οι κανονισμοί.

Προ μηνών, το κυβερνών ΑΚΡ είχε φέρει στη Βουλή πρόταση που περιελάμβανε κατάργηση του περιορισμού. Ωστόσο, το ζήτημα περιεπλάκη αργότερα όταν αναπόφευκτα μπήκε στη συζήτηση το άλλο θέμα, η μαντίλα .

Στη Βουλή ακούστηκαν μάλιστα μέχρι και φωνές εναντίον της γραβάτας για τους άνδρες, η οποία επικρίνεται ως «ιεραρχικό σύμβολο». Ενδιάμεσα, και αφού φαινόταν ότι δεν θα βρισκόταν άμεση λύση, το προεδρείο της Βουλής είχε διαβεβαιώσει πως η Παβέι θα μπορούσε να φορέσει ό,τι θέλει.

Τελικά, αυτήν την εβδομάδα, ο κανονισμός άλλαξε και οι γυναίκες θα μπορούν να φορούν και παντελόνια. Το ζήτημα της μαντίλας, πάντως, παραμένει πηγή διαμάχης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ