• Γερμανία: «Ανεβαίνει» η Μέρκελ

  2:56 μμ, Τετάρτη 10 Απρ 2013 2:56 μμ, Τετάρτη 10 Απρ 2013

  Γερμανία: «Ανεβαίνει» η Μέρκελ

  Για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και οι Φιλελεύθεροι εξασφαλίζουν σε μια δημοσκόπηση κυβερνητική πλειοψηφία. Και αυτό λίγους μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.

  Στη νέα εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Forsa για λογαριασμό των Stern και RTL οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι εξασφαλίζουν για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια μια ξεκάθαρη κυβερνητική πλειοψηφία. Πεντέμισι μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, CDU/CSU και FDP λαμβάνουν μαζί το 47 % στην πρόθεση ψήφου. Επίσης, για πρώτη φορά μετά το τέλος του 2009 τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα συγκεντρώνουν υψηλότερο ποσοστά από Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Αριστερά, που συγκεντρώνουν μαζί 46 %. Τα ποσοστά αυτά θα έδιναν στον νυν κυβερνητικό συνασπισμό εκ νέου την πλειοψηφία των εδρών στη γερμανική βουλή.

  Αναλυτικότερα, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές κερδίζουν μια μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και λαμβάνουν 41 %, μια ποσοστιαία μονάδα κερδίζουν επίσης οι Φιλελεύθεροι του Φίλιπ Ρέσλερ, που συγκεντρώνουν 6 %. Από μια μονάδα χάνουν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι με τα ποσοστά τους να υποχωρούν στο 23 % και στο 14 % αντίστοιχα. Ελαφρώς ενισχυμένο το κόμμα της Αριστεράς που για δεύτερη φορά φέτος λαμβάνει 9 % στην πρόθεση ψήφου. Με 3 % το κόμμα των Πειρατών μένει εκτός κοινοβουλίου.

  «Αδύναμος κρίκος» ο Πέερ Στάινμπρουκ

  Η κακή εικόνα των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον υποψήφιό τους για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος υπολείπεται σημαντικά της Α. Μέρκελ στην απευθείας σύγκριση. Εάν ήταν δυνατή η απευθείας εκλογή καγκελαρίου, μόλις το 19 % θα ψήφιζε Στάινμπρουκ ενώ το 57 % την νυν καγκελάριο.

  Πολλοί Γερμανοί φαίνεται πως αμφιβάλουν για τις ηγετικές ικανότητες του αντιπάλου της Α. Μέρκελ. Μόλις το 34 %, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τον θεωρεί αξιόπιστο, μόλις 32 % συμπαθητικό ενώ μόλις το 40 % υποστηρίζουν ότι ο Πέερ Στάινμπρουκ μάχεται για την κοινωνική δικαιοσύνη, μολονότι το τελευταίο είναι η σημαία του κόμματός του.

  Η αδυναμία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του υποψηφίου της είναι ο βασικός λόγος που ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός εξασφαλίζει και πάλι κυβερνητική πλειοψηφία στην πρόθεση ψήφου, σχολιάζει ο επικεφαλής του Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ: «Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν έναν χαρισματικό υποψήφιο για την καγκελαρία, τότε και η Μέρκελ θα αντιμετωπιζόταν από μια πιο κριτική σκοπιά», όπως λέει. Ο ίδιος αποδίδει την άνοδο των ποσοστών του νυν συνασπισμού κυρίως στην ίδια την καγκελάριο, λέγοντας ότι με την Άνγκελα Μέρκελ οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς σε καιρούς κρίσης.

  Πηγή: Deutsche Welle

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα