Μέρκελ: Τα μέτρα της Κύπρου δεν είναι πρότυπο

Μέρκελ: Τα μέτρα της Κύπρου δεν είναι πρότυπο

 

«Η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου έτσι όπως έγινε δεν αποτελεί μοντέλο επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη» επανέλαβε Η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Τα μέτρα που χρησιμοποιήθηκαν στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελέσουν πρότυπο για ένα διαχρονικά ασφαλές τραπεζικό σύστημα» τόνισε.

«Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι, ο καθένας πρέπει να ξέρει ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ προστατεύονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα στάνταρντς για την εποπτεία των τραπεζών και την εγγύηση καταθέσεων μόλις τώρα ενοποιήθηκαν. Εξ αιτίας αυτού δημιουργήθηκαν λανθασμένες εξελίξεις που δύσκολα συμβιβάζονται με το κοινό νόμισμα. Οι τόκοι στη Γερμανία ήταν πολύ χαμηλότεροι από ότι στην Κύπρο. Άρα οι κίνδυνοι εκεί ήταν τόσο μεγάλοι, που έπρεπε να ληφθούν μέτρα που δεν ανταποκρίνονταν στα στάνταρντς» υποστήριξε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Από την πλευρά του ο Πούτιν, που στο πολύ πρόσφατο παρελθόν είχε επικρίνει επανειλημμένα τη συμμετοχή Ρώσων καταθετών στην εξυγίανση των κυπριακών τραπεζών, στο Ανόβερο αρκέστηκε να πει ότι κατά βάση η Ρωσία εμπιστεύεται την οικονομική δύναμη της Ευρώπης και την οικονομική πολιτική της Κομισιόν και της γερμανικής κυβέρνησης. Επαναβεβαίωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα συμβάλει από την πλευρά της στη διάσωση της Κύπρου, τονίζοντας ότι «η λύση διάσωσης που βρέθηκε πρέπει να είναι μεμονωμένη περίπτωση και να μην επαναληφθεί».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ