Ο κυπριακός Τύπος για το “κούρεμα”

Ο κυπριακός Τύπος για το “κούρεμα”

 

Σε δύσκολο «σταυρόλεξο» έχει μετατραπεί το ακριβές ποσοστό για το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου αλλά και η «τρύπα» στο ταμείο προνοίας των υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών. Αυτό προκύπτει και από την ειδησεογραφία των σημερινών εφημερίδων.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Δεν βγαίνει το κούρεμα», αναφέρει ότι καταβάλλεται προσπάθεια σε τεχνοκρατικό επίπεδο, το τελικό ποσοστό του επί των ανασφάλιστων καταθέσεων να μην υπερβαίνει το 50%. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την όλη διαδικασία είναι ο συμψηφισμός των δανείων με τις καταθέσεις, οι εξαιρέσεις που υπάρχουν στο τραπέζι και η απορρόφηση μέρους των εργασιών και στοιχειών ενεργητικού της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο «Πολίτης» αναφέρει ότι «Σενάριο 60% παίζει στην Κύπρου» και υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στην «προχειρότητα, με την οποία συνομολογήθηκε η συμφωνία πώλησης των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τράπεζα Πειραιώς φορτώνει στην Τράπεζα Κύπρου αρκετά εκατομμύρια ευρώ, αφού αρνείται να δεχτεί τα εκτός ισολογισμού της Τράπεζας, λόγω των χαλαρώσεων στην υποχρεωτική μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων, σε μετοχές, εκτοξεύοντας το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων ενδεχομένως και στο 60%.

Η «Σημερινή», η οποία έχει τίτλο «Ξεκαθαρίζει το ύψος του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου» γράφει ότι οι παράγοντες που θα κα��ορίσουν το τελικό ύψος της συνεισφοράς των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι ο συμψηφισμός των δανείων με τις καταθέσεις και η εξαίρεση σημαντικού αριθμού κεφαλαίων που ανεβάζει το ποσοστό του κουρέματος για τους υπόλοιπους καταθέτες.

Η «Αλήθεια» έχει τίτλο: «Τρύπα 12-15 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Προνοίας» και αναφέρεται σε αυτό των υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, λόγω των οικονομικών της προβλημάτων, δεν έβαζε για τους σκοπούς του ταμείου προνοίας όλο το μερίδιο που της αναλογούσε με αποτέλεσμα το ποσό ν’ ανέλθει περίπου στα 12-15 εκ. ευρώ.

Πάντως, οι προσπάθειες ώστε το ποσοστό της απομείωσης των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου να μην ξεπεράσει το 50% συνεχίζονται από την Κεντρική Τράπεζα.

Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολο στόχο, αφού αρκετά κεφάλαια έχουν εξαιρεθεί του «κουρέματος». Οι εξαιρέσεις έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, που ως γνωστόν, θα γίνει από τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι κεφαλαιακοί στόχοι και για να καταστεί το νέο σχήμα εύρωστο και βιώσιμο, ίσως χρειαστεί πλέον το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθετών να κινηθεί σε επίπεδα πέραν του 50%.

Το ύψος του «κουρέματος» αναμένουν με αγωνία χιλιάδες ανασφάλιστοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου, που έχασαν πρόσβαση στις καταθέσεις τους άνω των 100 χιλ.

ευρώ από τις 15 Μαρτίου.

Στις 25 Μαρτίου, η κυβέρνηση είχε δηλώσει μέσω του εκπροσώπου της Χρ.

Στυλιανίδη, ότι το κούρεμα θα είναι κάτω του 30%.

Το διάταγμα που εξέδωσε όμως στις 29 Μαρτίου η Κεντρική Τράπεζα, ανεβάζει το εύρος του κουρέματος στα επίπεδα μεταξύ 37,5% και 60% του ανασφάλιστου ποσού.

Στην αύξηση του ποσού που θα μετατραπεί αναγκαστικά σε μετοχές της νέας Τράπεζας Κύπρου συνέβαλε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα StockWatch, η μεταφορά όλων σχεδόν των στοιχείων ενεργητικού της Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου.

Η αποξένωση όλων σχεδόν του ενεργητικού της «κακής» Λαϊκής πλην των θυγατρικών του εξωτερικού αναμένεται να οδηγήσει σε πλήρη εξόντωση των ανασφάλιστων καταθετών της, που ίσως καταλήξουν με 5 ή 10% αποζημίωση όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της «κακής» Λαϊκής.

Από το κούρεμα θα εξαιρεθούν, επίσης, φιλανθρωπικά ιδρύματα, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει αν αυτό θα περιλαμβάνει και σωματεία (π.χ. συντεχνίες ή κομματικές οργανώσεις).

Η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει τους λόγους που εξαιρέθηκαν όλοι αυτοί οι οργανισμοί.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ