«Οι Τούρκοι επιστήμονες δεν θα ξαναπάνε Γερμανία»

«Οι Τούρκοι επιστήμονες δεν θα ξαναπάνε Γερμανία»

 

Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να αφήνει τους πλέον ειδικευμένους εργαζόμενους και επιστήμονές της να την εγκαταλείπουν για χάρη της Γερμανίας, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας Νιχάτ Εργκιούν, καλώντας παράλληλα το Βερολίνο να παράσχει εκείνο ειδικούς στη γοργά αναπτυσσόμενη τουρκική οικονομία.

Το κάλεσμα έγινε από το βήμα του Γερμανικού Οικονομικού Συμβουλίου, επιχειρηματικού οργανισμού τον οποίο έχει ιδρύσει η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, όπως δήλωσε ο κ. Εργκιούν. 

Ο τούρκος υπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία απέρριψε μια νέα συμφωνία ανάλογη με εκείνη μεταξύ Βόννης και Άγκυρας τη δεκαετία του 1960, η οποία ρύθμιζε τους όρους μετανάστευσης και πρόσληψης τούρκων εργατών στην Ομοσπονδιακή Γερμανία.

Το Βερολίνο πρόσφερε μεταξύ άλλων διευκόλυνση των δυνατοτήτων εγκατάστασης και διαμονής των οικογενειών των Τούρκων οι οποίοι θα επέλεγαν να ζήσουν και να εργαστούν στη Γερμανία σαν δέλεαρ για την υπογραφή νέας συμφωνίας, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

«Ομιλείτε για έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη χώρα σας, ωστόσο η Τουρκία έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει επίσης το ίδιο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν δυνάμεθα να αφήσουνε να μεταφέρεται ειδικευμένο δυναμικό από την Τουρκία στη Γερμανία. Μην έχετε τέτοιες ελπίδες. Η Τουρκία χρειάζεται εργατική δύναμη περισσότερο από ποτέ. Εάν, αντιθέτως, πλεονάζει σε σας, μπορείτε να στείλετε στην Τουρκία. Θα τους προσλάβουμε όλους, έχουμε τις δυνατότητες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Εργκιούν.

Στη Γερμανία ζουν σήμερα άνω των τριών εκατομμυρίων πολίτες τουρκικής καταγωγής, οι περισσότεροι απόγονοι του πρώτου κύματος τούρκων μεταναστών το οποίο έφτασε στη χώρα τη δεκαετία του 1960 μέσα από διμερή συμφωνία.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τουρκίας σημείωσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών πρέπει να αναπτυχθεί σε νέα επίπεδα και να ξεπεράσει το μοντέλο της απλής εξαγωγής τουρκικής εργατικής δύναμης στη Γερμανία.

Στο Γερμανικό Οικονομικό Συμβούλιο εκπροσωπούνται άνω των 12.000 γερμανών βιομηχάνων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ