Οι “σοφοί” διχάζουν τους Ιταλούς

Οι “σοφοί” διχάζουν τους Ιταλούς

 

Η Ιταλία συνεχίζει να βρίσκεται σε αναζήτηση λύσης. Ο προοδευτικός Πιερλουίτζι Μπερσάνι διαμηνύει ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ότι αν φανεί χρήσιμο, θα μπορούσε και να εγκαταλείψει το πολιτικό προσκήνιο. Παρά ταύτα, ο επικεφαλής της κεντροαριστεράς εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με την εξωτερική στήριξη της κεντροδεξιάς.

«Ο Μπερσάνι επαναλαμβάνει τα ίδια εδώ και 36 ημέρες. Δεν βλέπουμε κανένα ουσιαστικό άνοιγμα», απαντά ο γραμματέας του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας», Ανζτελίνο Αλφάνο.

 

Οι «σοφοί» αναζητούν σημεία σύγκλισης

Οι δέκα σοφοί που επέλεξε ο πρόεδρος Ναπολιτάνο, για να προσπαθήσουν να βρουν κοινά προγραμματικά σημεία άρχισαν να συνέρχονται από χθες, έστω και αν από τα κόμματα δεν φθάνουν μηνύματα ιδιαίτερης στήριξης.

Ένα από τα κύρια σημεία με τα οποία θα ασχοληθούν είναι η προσπάθεια μείωσης της φορολογικής πίεσης, ώστε να αποφευχθεί η άνοδος του ΦΠΑ στο 22% τον Ιούλιο. Μέσα στο γενικότερο τέλμα, μια ανάσα ανακούφισης για την χώρα είναι η θετική ψήφος του κοινοβουλίου για την καταβολή 40 δισ. ευρώ, που το δημόσιο χρωστά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο υπερψήφισε και το κίνημα του Γκρίλο.

Το 46% των Ιταλών, πάντως, εγκρίνει το έργο των σοφών του Ναπολιτάνο, ενώ το 43% το αποδοκιμάζει. Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές συμμαχίες, η κεντροδεξιά εξασφαλίζει το 32,3% της πρόθεσης ψήφου, η κεντροαριστερά το 31,9%, ο Μπέπε Γκρίλο το 25,1%και το κέντρο του Μόντι το 8,1%.

Φαίνεται ότι η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης  προκάλεσε φθορά στην προοδευτική παράταξη.

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ