ΗΠΑ:Τα βομβαρδιστικά B-2 ήταν «διπλωματικά»

ΗΠΑ:Τα βομβαρδιστικά B-2 ήταν «διπλωματικά»

Τα βομβαρδιστικά B-2 στάλθηκαν στην κορεατική χερσόνησο σε μια σπάνια αποστολή, τη διπλωματία και όχι την καταστροφή, αναφέρουν ανώνυμες πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Στόχος είναι, αφενός να καθησυχαστούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και αφετέρου να αναγκαστεί η Πιονγκγιάνγκ να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για τα πυρηνικά.

Με έναν διττό στόχο σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, που ζητούν να τηρηθεί ο όρος της ανωνυμίας τους, το Πεντάγωνο έστειλε πάνω από τον ουρανό της Νότιας Κορέας, ένα ζεύγος βομβαρδιστικών Β-2 των γνωστών Στέλθ, τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και θεωρούνται αιχμή του δόρατος της αμερικανικής πολεμικής ισχύος.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, στόχος είναι, αφενός να καθησυχαστούν οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, από τις συνεχιζόμενες απειλές της Βόρειας Κορέας, και αφετέρου να αναγκαστεί η Πιονγκγιάνγκ να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για τα πυρηνικά.

Αλλά παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα, σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, αν ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν λάβει το “διπλωματικό” μήνυμα που στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρώτη αντίδραση του, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, ήταν να διατάξει, τα πυραυλικά συστήματα της χώρας του, να είναι έτοιμα να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι είναι προβληματισμένοι σχετικά με τον τρόπο που δρα ο νεαρός Κιμ Γιονγκ Ουν. Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι ο πατέρας του Κιμ, ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ήταν τουλάχιστον πιο προβλέψιμος. «Απειλούσε, κέρδιζε την παγκόσμια προσοχή, χωρίς να προκαλεί ανοιχτή σύγκρουση, και στη συνέχεια έκανε χρήση της κρίσης ως μόχλευση για τις επόμενες διπλωματικές διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Αυτή τη φορά, οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν ακολουθεί την ίδια στρατηγική. «Όλα τα στοιχήματα είναι αποτυχημένα», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης του Κιμ Γιονγκ Ουν .

Όσον αφορά τις πτήσεις των βομβαρδιστικών Στελθ πάνω από τη Νότια Κορέα είναι ασαφές αν η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την Κίνα, τη βόρειο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας και μοναδικό σημαντικό σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ. Πάντως το σχέδιο εγκρίθηκε από τον Λευκό Οίκο και συντονίζεται σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ