Βέλγιο: «Οι Κύπριοι επέδειξαν αξιοπρέπεια…»

Βέλγιο: «Οι Κύπριοι επέδειξαν αξιοπρέπεια…»

 

Την εκτίμησε ότι η κρίση έχει αφήσει βαθιά τραύματα στους Κύπριους παρά την ηρεμία που επικράτησε κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των τραπεζών εκφέρει ρεπορτάζ από την Κύπρο που φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα De Standaard, υπό τον τίτλο «Μια δύσκολη μέρα που όμως κύλησε χωρίς δράματα».

Όπως σημειώνεται, η χθεσινή δύσκολη μέρα κύλησε χωρίς σημαντικά προβλήματα. Επικράτησε ηρεμία και ψυχραιμία και οι πελάτες των τραπεζών περίμεναν υπομονετικά την σειρά τους χωρίς φωνές ή διαμαρτυρίες. Η μόνιμη επωδός πολλών απ’ αυτούς ήταν ότι «εμείς δεν κλαιγόμαστε και όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα προσπαθούμε να βρούμε λύση χωρίς να μεμψιμοιρούμε ή να μεταθέτουμε τις ευθύνες σε άλλους».

«Δεν είμαστε σαν τους Έλληνες», παρατηρούσαν.

Εκτενείς αναφορές γίνονται στα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει πιθανή μαζική εκροή καταθέσεων. Σημειώνεται επίσης ότι η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιβολή περιορισμών στη διακίνηση των κεφαλαίων. Επισημαίνεται πάντως ότι το θέμα της αναζήτησης των υπαιτίων της οικονομικής καταστροφής κυριαρχεί στην δημόσια συζήτηση, ενώ διατυπώνονται σφοδρές επικρίσεις για τους χειρισμούς τόσο της Ευρώπης όσο και της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι οι υπεύθυνοι θα παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ανταπόκριση της De Morgen με τίτλο «Οι Κύπριοι επέδειξαν αξιοπρέπεια αλλά παραμένουν οργισμένοι», η οποία κάνει λόγο για ‘αξιοσημείωτη ψυχραιμία’ που επικράτησε στις ουρές των κυπριακών τραπεζών παρά την έκδηλη αγανάκτηση των πολιτών. Αν και παρατηρήθηκε ένας κάποιος συνωστισμός μπροστά στις τράπεζες, οι Κύπριοι επέδειξαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, προσθέτει η εφημερίδα.

Επισημαίνεται ότι η χτεσινή μέρα ήταν μια από τις πλέον κρίσιμες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς υπήρχε διάχυτη η ανησυχία ότι τα ταμεία των τραπεζών θα αδειάσουν από αγανακτισμένους πελάτες που θα απέσυραν μαζικά τις καταθέσεις τους. Ενδεικτικό μάλιστα του κλίματος -παρατηρεί η εφημερίδα- ήταν και το γεγονός ότι μέχρι και η γερμανική κεντρική τράπεζα είχε φροντίσει να αποστείλει τεράστια ποσότητα μετρητών προκειμένου να τροφοδοτήσει τις κυπριακές τράπεζες σε περίπτωση που το σενάριο μαζικής φυγής κεφαλαίων αποκτούσε τελικά σάρκα και οστά.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ