Ο γιος του Ουκρανού προέδρου πλουτίζει

Ο γιος του Ουκρανού προέδρου πλουτίζει

Ο πρεσβύτερος γιος του Ουκρανού προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, διπλασίασε την περιουσία του σε σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων στην Ουκρανία που δημοσιεύει στο τεύχος του το οποίο κυκλοφορεί σήμερα το ουκρανικό περιοδικό Focus.

Ο Αλεξάντρ Γιανουκόβιτς, ιδρυτής του ομίλου MACO (ακίνητα, κατασκευές, τραπεζικός τομέα, παραγωγή και εξαγωγή άνθρακα κ.ά.), “πέτυχε να διπλασιάσει την περιουσία του στα 196 εκατ. δολάρια” (153 εκατ. ευρώ), ανέφερε το Focus στον ιστότοπό του.

Ο Αλεξάντρ Γιανουκόβιτς, ο οποίος σπούδασε οδοντιατρική και παρέμενε ως πρόσφατα μάλλον άγνωστος στο ευρύ κοινό, έκανε την είσοδό του στο κλαμπ των πλουσιοτέρων προσώπων της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον πατέρα του, το 2010.

Πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης εκτιμούσαν ότι η περιουσία του έφθασε τα σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια το 2011 και το 2012. Τον Φεβρουάριο, η λογιστική εταιρεία PricewaterhouseCoopers (PwC) υπολόγισε την αξία του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού και των πόρων της MACO σε 1,7 δισεκατομμύρια γκρίβνια, δηλ. περίπου 200 εκατ. δολάρια ή 156 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, ο ιδιοκτήτης του ομίλου SCM (ενέργεια, χρηματοοικονομικά, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα), Ρινάτ Αχμέτοφ, άνθρωπος του στενού κύκλου του προέδρου, παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία, με περιουσία που φθάνει τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια (13 δισεκατομμύρια ευρώ), μακράν των δύο επόμενων, του Ίγκορ Κολομόισκι και του Γκενάντι Μπογκολιούμποφ, συνιδρυτών του ομίλου Privat (μεταλλουργία, τραπεζική) που έχουν ο καθένας 3,65 δισεκατομμύρια δολάρια (2,85 δισεκατομμύρια ευρώ).

Ο Αλεξάντρ Γιανουκόβιτς, που βρίσκεται στην 76η θέση της κατάταξης και δεν έχει μιλήσει ποτέ στον Τύπο, θεωρείται ένα πρόσωπο κλειδί στην ισχυρή πολιτικοοικονομική φατρία γύρω από τον αρχηγό του κράτους που αποκαλείται “η Οικογένεια”. Πολλοί άνδρες που θεωρούνται κοντινοί στον ίδιο καταλαμβάνουν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και στην κυβέρνηση.

Η ελβετική εφημερίδα Le Matin είχε χαρακτηρίσει τον Ιανουάριο “βασιλιά του άνθρακα”, σημειώνοντας ότι κερδίζει “εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα” μέσω μιας εταιρείας η οποία διατηρεί την έδρα της, “με κάθε διακριτικότητα” στη Γενεύη.

Ενώ η περιουσία του γιου Γιανουκόβιτς δίνει τροφή σε δημοσιεύματα περί διαφθοράς στα ΜΜΕ, ο πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει ερωτηθείς σχετικά σε μια συνέντευξη Τύπου στις αρχές του Μαρτίου. “Έχετε την δυνατότητα να ρωτήσετε τον ίδιο προσωπικά”, είχε απαντήσει. “Συνηθίζει να εργάζεται σκληρά. Το κυριότερο πράγμα που του ζητώ πάντως είναι να κάνει τα πάντα με διαφανή τρόπο, διότι τα μέσα ενημέρωσης τον έχουν βάλει στο μικροσκόπιο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ