Ο θηλυκός πράκτορας του Ομπάμα

Ο θηλυκός πράκτορας του Ομπάμα 

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, μια γυναίκα θα έχει την πρώτη ευθύνη για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου και των υψηλών ξένων επισκεπτών του. Οπως ανακοίνωσε το Reuters, επικαλούμενο ανώτατους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα εμπιστεύτηκε τη μυστική υπηρεσία στην Τζούλια Πίρσον, στέλεχος της εν λόγω υπηρεσίας επί 26 συναπτά έτη.

Με προσωπικό που φτάνει τα 4.400 άτομα και ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης του 1,5 δισ. δολαρίων, η μυστική υπηρεσία έχει δύο βασικά καθήκοντα: την προστασία του δολαρίου από παραχαράκτες και κάθε είδους απάτες, και την ασφάλεια των νυν και πρώην προέδρων και αντιπροέδρων των ΗΠΑ των υψηλών επισκεπτών τους και των ξένων πρεσβειών.

Την υπηρεσία δημιούργησε ο Αβραάμ Λίνκολν, στις 14 Απριλίου 1865, δηλαδή σε μια τραγική ειρωνεία της ιστορίας- την ημέρα της δολοφονίας του, με αποστολή την αντιμετώπιση της εκτεταμένης, λόγω εμφυλίου πολέμου, παραχάραξης του νομίσματος. Μετά τη δολοφονία ενός άλλου αμερικανού προέδρου του Γουίλιαμ Μακίνλεϊ, το 1901, το βάρος έπεσε στην προστασία του προέδρου και άλλων υψηλών προσώπων. Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η υπηρεσία επεκτάθηκε και στην αντιμετώπιση ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Γεννημένη στο Ορλάντο της Φλόριντα και επικεφαλής του γραφείου προσωπικού της μυστικής υπηρεσίας μέχρι χθες, η Τζούλια Πίρσον θα αντικαταστήσει τον διευθυντή της υπηρεσίας, Μαρκ Σάλιβαν η θητεία του οποίου έληξε τον Φεβρουάριο. Ο διορισμός της δεν απαιτεί έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ