«Ανήσυχος» για την Ευρώπη ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών

«Ανήσυχος» για την Ευρώπη ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Λου δηλώνει «ιδιαίτερα ανήσυχος» για την Ευρώπη

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Κίνας Λου Τζιουέι δήλωσε χθες ότι θεωρεί αβέβαιο εάν και κατά πόσον θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει μέσα στην επόμενη δεκαετία, κι εκτίμησε ότι η συνέχιση των προβλημάτων στην ΕΕ ενδέχεται να περιπλέξει την προσπάθεια να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα του Πεκίνου.

Ο Λου επισήμανε ότι οι δυσμενείς εξωτερικότητες ίσως αναγκάσουν την Κίνα να συνεχίσει να έχει ελλείμματα για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι προβλεπόταν, καθώς οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται με ταχύ ρυθμό την ώρα που τα έσοδα του κινεζικού δημοσίου αυξάνονται με μονοψήφιο ρυθμό.

«Πραγματικά είμαι πολύ ανήσυχος για την Ευρώπη. Ανησυχώ για το εάν και κατά πόσον μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα τα επόμενα 10 χρόνια», ανέφερε ο Λου σε ομιλία του.

«Οι δαπάνες μας στον προϋπολογισμό μεγεθύνονται πολύ γρήγορα, ενώ εκτιμώ ότι τα δημοσιονομικά έσοδα θα καταγράφουν μονοψήφιο ρυθμό αύξησης στο μέλλον. . . αντιμετωπίζουμε σημαντικές εσωτερικές πιέσεις. Όταν το εξωτερικό περιβάλλον βελτιωθεί, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε δημοσιονομική ισορροπία αφού προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για αρκετά χρόνια», ανέφερε ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών.

Ο Λου, ο οποίος ήταν επικεφαλής της China Investment Corp, μιας επενδυτικής επιχείρησης με πόρους αξίας 482 δισεκ. δολαρίων, έχει επισημάνει ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών και η εξασθένιση της ζήτησης σε διεθνές επίπεδο αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα.

Ο προϋπολογισμός της Κίνας προβλέπει αυξημένο δημόσιο έλλειμμα, ίσο με περίπου το 2% του ΑΕΠ της χώρας, για το 2013, από 1,6% το 2012—αν και παρ’ όλ’ αυτά παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό σε διεθνές επίπεδο.

Για να αντιμετωπίσει την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας εντός της χώρας, που ήταν η σοβαρότερη των τελευταίων ετών πέρυσι, το Πεκίνο επιτάχυνε τις δαπάνες για την δημιουργία ή τη συντήρηση υποδομών και μείωσε τη φορολογία για μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Η ταχεία οικοδόμηση υποδομών από το 2009 ως το 2010 για να τονωθεί η ανάπτυξη επιβάρυνε τις τοπικές κυβερνήσεις με ένα τεράστιο χρέος που συνεχίζει να μεγεθύνεται, ένα πρόβλημα που ο Λου είπε πως θέλει να διορθώσει, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Αρχικά, πρέπει να λάβουμε ορισμένα μέτρα για να ανασχεθεί η τάση του μεγεθυνόμενου χρέους της αυτοδιοίκησης», ανέφερε. «Κατόπιν, μπορούμε να μελετήσουμε τι είδους σύστημα θα μας βάλει στο σωστό δρόμο».

Διάφορες κινεζικές υπηρεσίες έχουν δημοσιεύσει ποικίλες εκτιμήσεις για το επίπεδο του χρέους των τοπικών αυτοδιοικήσεων. Σύμφωνα με έναν υπολογισμό που έκανε το κινεζικό ελεγκτικό συνέδριο και επικαλέστηκαν κινεζικά ΜΜΕ, το σύνολο του χρέους αυτού αυξήθηκε σε 15-18 τρισεκατομμύρια γιούαν (2,42-2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια) τον Μάρτιο φέτος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ