Αφγανιστάν:58 νεκροί σε επιχείρηση στρατού

Αφγανιστάν:58 νεκροί σε επιχείρηση στρατού

 

Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο Αφγανιστάν  νεκροί, ανάμεσά τους 51 Ταλιμπάν, σε επιχείρηση του στρατού και από την έκρηξη μιας νάρκης.

Ανάμεσα σε αυτούς, σκοτώθηκαν 51 μαχητές των Ταλιμπάν, περιλαμβανομένων δύο διοικητών μονάδων των ισλαμιστών ανταρτών και 17 ακόμη τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια επιχείρησης των ένοπλων δυνάμεων στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν στην επιχείρηση, που έγινε στην περιοχή Ουαρντούτζ της επαρχίας Μπανταχσάν. Στην ίδια επαρχία, 18 Αφγανοί στρατιωτικοί είχαν σκοτωθεί από τους Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα και 11 στρατιωτικοί είχαν απαχθεί.

Οι απαχθέντες στρατιώτες αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μαχητών των Ταλιμπάν.

Σε ένα άλλο επεισόδιο, τέσσερα παιδιά από την ίδια οικογένεια έχασαν τη ζωή τους και άλλα δύο τραυματίστηκαν από την έκρηξη μιας νάρκης στη νότια επαρχία Κανταχάρ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της, που επέρριψε την ευθύνη στους Ταλιμπάν για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Παράλληλα, στην Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι κατέληξε σε οριστική συμφωνία για την μεταβίβαση στις αφγανικές αρχές του ελέγχου μιας φυλακής όπου κρατούνται αντάρτες και ύποπτοι για τρομοκρατία, πλάι στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις που διήρκεσαν μία εβδομάδα, προβλέπει ότι η μεταβίβαση του ελέγχου θα γίνει την Δευτέρα και ότι οι κρατούμενοι που θεωρούνται επικίνδυνοι για την ασφάλεια των Αφγανών και των διεθνών δυνάμεων θα παραμείνουν φυλακισμένοι βάσει του αφγανικού δικαίου, ανέφερε το Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ συνομίλησε με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι τηλεφωνικά σχετικά με τη φυλακή Παρουάν, που αποτελούσε αιτία τριβών μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συμφωνήσει πέρυσι να παραδώσουν την ευθύνη για τους περισσότερους από 3.000 φυλακισμένους σε αυτήν και η τελετή παράδοσης-παραλαβής έγινε τον Σεπτέμβριο. Αλλά Αμερικανοί στρατιωτικοί συνέχιζαν να βρίσκονται στη φυλακή αυτή και έλεγχαν την περιοχή γύρω από αυτήν. Μια επίσημη τελετή για την παράδοση και των τελευταίων κρατούμενων στους Αφγανούς ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω διαφωνιών του Αμερικανού στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ, επικεφαλής της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, με τον πρόεδρο Καρζάι για τους όρους.

Η ακύρωση εξόργισε τον Καρζάι και προκάλεσε αμηχανία στις δύο πλευρές κατά την έναρξη της πρώτης επίσκεψης του Χέιγκελ στο Αφγανιστάν μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Η ακύρωση εξόργισε τον Καρζάι και προκάλεσε αμηχανία στις δύο πλευρές κατά την έναρξη της πρώτης επίσκεψης του Χέιγκελ στο Αφγανιστάν μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ