Παραδόθηκε ο Μπόσκο Νταγκάντα

Παραδόθηκε ο Μπόσκο Νταγκάντα

Ο Κογκολέζος ηγέτης των ανταρτών Μπόσκο Νταγκάντα, παραδόθηκε χθες στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, μετά από επτά χρόνια αναζήτησής του, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Ο 40χρονος Νταγκάντα πρόκειται να παρευρεθεί την Τρίτη στο δικαστήριο προκειμένου να του απαγγελθούν οι κατηγορίες, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ένταλμα σύλληψης του από το ΔΠΔ αναφέρει ότι ο Νταγκάντα κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε κατά την περίοδο 2002-2003 στο Ιτούρι του Κονγκό.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Νταγκάντα εμφανίστηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κιγκάλι της Ρουάντα και ζήτησε από τους αμερικανούς διπλωμάτες να τον παραδώσουν στη Χάγη προκειμένου να δικαστεί. Ο άντρας καταζητείται από το 2006 με τις κατηγορίες για στρατολόγηση παιδιών, δολοφονίες και βιασμούς κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε και η Ρουάντα αποτελούν μέλη του ΔΠΔ, αλλά συμφώνησαν να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στο δικαστήριο, όσον αφορά την περίπτωση του Νταγκάντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι «αυτή αποτελεί μια σημαντική στιγμή για όσους έχουν πίστη στη δικαιοσύνη».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ