Πλήγμα για τον Σαρκοζί το σκάνδαλο Μπετανκούρ

Πλήγμα για τον Σαρκοζί το σκάνδαλο Μπετανκούρ

Ο 58χρονος Γάλλος πρώην πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, κατηγορήθηκε επίσημα για «κατάχρηση αδυναμίας» στην υπόθεση Μπετανκούρ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Τιερί Χερτσόγκ, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «ασκήσει άμεσα προσφυγή» κατά της απόφασης.

Η απόφαση του ανακριτή Ζαν Μισέλ Ζαντί ελήφθη στο Μπορντό, της νοτιοδυτικής Γαλλίας, μετά από εξέταση στην οποία συμμετείχαν, τουλάχιστον τέσσερα μέλη του προσωπικού της δισεκατομμυριούχου Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμου της παγκόσμιας γιγαντιαίας εταιρείας καλλυντικών, L’Oréal.

Με την έρευνά ο δικαστής ερωτά αν ο Νικολά Σαρκοζί έχει διαπράξει «κατάχρηση αδυναμίας» σε βάρος της πλουσιότερης γυναίκας στη Γαλλία, ζητώντας από αυτήν χρήματα, για να χρηματοδοτήσει την προεδρική του εκστρατεία το 2007. Η κατηγορία της “κατάχρησης αδυναμίας” επιφέρει τρία χρόνια φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ.

Η απόφαση του ανακριτή Ζαν Μισέλ Ζαντί προφανώς είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τον Νικολά Σαρκοζί, καθώς είναι μια δικαστική απόφαση που εμποδίζει κάθε προσπάθεια του, για να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο. Ακόμα και αν έχει το τεκμήριο της αθωότητας, – που ισχύει για κάθε κατηγορούμενο- το κατηγορητήριο επί της ουσίας υπονομεύει την πιθανή επιστροφή στην πολιτική.

Μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2012, όπου κέρδισε ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, ο Σαρκοζί έχει διασπείρει μια προσεκτική «θολούρα» σχετικά με τις προθέσεις του για τις επόμενες εκλογές το 2017.

Πρόσφατα είχε πει σε συνέντευξή του, ότι η επιστροφή στην ενεργό πολιτική σκηνή δεν είναι αυτό που θέλει, αλλά άφησε ανοιχτό το παράθυρο της επανόδου, λέγοντας ότι αν το έκανε θα ήταν διότι θα είχε πατριωτικό καθήκον προς τη Γαλλία. Πάντως στις έως τώρα εσωτερικές δημοσκοπήσεις στο συντηρητικό στρατόπεδο ο Σαρκοζί, παραμένει το φαβορί των δεξιών ψηφοφόρων για το 2017.

Ο Σαρκοζί είναι ο δεύτερος πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους, μετά τον Ζακ Σιράκ – τον οποίο και είχε διαδεχτεί στην προεδρία – , που έχει προβλήματα με το νόμο. Ο Ζακ Σιράκ καταδικάστηκε το 2011 σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή, για μια υπόθεση που αφορά «πλαστές» θέσεις εργασίας στην πόλη του Παρισιού, όταν ήταν δήμαρχος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ