Βαρύ το κλίμα στη Μόσχα – Συνάντηση Πούτιν με Μπαρόζο

Δεν κρύβει πλέον την ενόχληση της η Μόσχα για την απόφαση του Eurogroup και τις εξελίξεις στην Κύπρο, την ώρα που εντείνονται οι διαπραγματεύσεις του Μιχάλη Σαρρή με Ρώσους αξιωματούχους. Το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τετ-α-τετ για την Κύπρο με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο εμφανίζεται εκνευρισμένο από το γεγονός ότι τόσο οι Βρυξέλλες όσο και Λευκωσία δεν ενημέρωσαν για τις επικείμενες αποφάσεις την Ρωσία. Η συγκεκριμένη ένταση ήταν έκδηλη κατά την ομιλία του Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέδριο για τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας παρουσία και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Το θέμα της Κύπρου έχει πράγματι αναπτυχθεί με τη δική του δυναμική. Ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η συζήτηση για το αυτό το θέμα έγινε τον Δεκέμβριο και αργότερα μία ακόμη συζήτηση πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης δεν λειτουργεί καλά. Δεν έχει κατάλληλη θέση στην Ε.Ε. και στις στρατηγικές σχέσεις μας. Είναι απαραίτητο να το αντιμετωπίσουμε» είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που βρίσκεται στη Μοσχα συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσε μία έμμεση απάντηση στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησε ότι η Ρωσία δεν ενημερώθηκε για την απόφαση του Eurogroup, καθώς ούτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γνώριζαν το σενάριο που τελικά επικράτησε. «Η σύνοδος του Eurogroup ολοκληρώθηκε πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου και η απόφαση αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των χωρών του Eurogroup… Η Ρωσία δεν ενημερώθηκε διότι ούτε οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ενημερώθηκαν, ας είμαστε ανοικτοί και ειλικρινείς στο θέμα αυτό» είπε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το σκληρό παζάρι του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου με Ρώσους αξιωματούχους. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ο Μιχάλης Σαρρής αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του, Αντόν Σιλουάνοφ στις 19:00 το απόγευμα σε ένα τετ-α-τετ που αναμένεται να είναι μαραθώνιο.

«Δεν υπάρχει εμπλοκή σε θέματα, υπάρχει μόνο δουλειά που πρέπει να γίνει. Είναι κατανοητό ότι, εάν είναι να υπάρξει βοήθεια, θα πρέπει να συνδεθεί με κάποιες οικονομικές δραστηριότητες» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου.

Στο τραπέζι των συνομιλιών εξετάζεται ο τρόπος που θα μπορούσε να προσφέρει η Ρωσία βοήθεια με το χρέος της Κύπρου. Ο Μιχάλης Σαρρής διέψευσε ότι η Λευκωσία επιδιώκει τη σύναψη ενός νέου δανείου. Τα θέματα που έχουν ανοίξει είναι οι κυπριακές τράπεζες, τα οικόπεδα φυσικού αερίου της Κύπρου αλλά και το ενδεχόμενο δημιουργίας ναυτικής βάσης της Ρωσίας και σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησί.

Το θέμα της βάσης δεν διαψεύστηκε ούτε από τον Ρώσο πρωθυπουργό που κατά τη χθεσινή συνάντηση με Ευρωπαίους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στο θέμα. «Να σας θυμίσω ότι δώσαμε ένα δάνειο 2,5 δις. δολαρίων στην Κύπρο πριν από μερικά χρόνια. Από αυτό φαίνεται ότι συνεισφέρουμε το πακέτο διάσωσης της Κύπρου με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε το θέμα περαιτέρω. Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; Σήμερα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν φέρει μαζί τους ένα ολόκληρο πακέτο προτάσεων ανάμεσα τους και μία σειρά ουσιαστικών περιουσιακών στοιχείων που πιστεύουν ότι η Ρωσία θα εξέταζε να αγοράσει».

 

Ρεπορτάζ: Απολλωνάτου Εύη

πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ