Μπατίστα:Έκπληκτος και άφωνος

Μπατίστα:Έκπληκτος και άφωνος

Ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, έμεινε “έκπληκτος και άφωνος” από την ανακοίνωση του σχεδίου για την επιβολή ενός φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, όπως δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο, κατά την οποία σημειώνει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να έχει ένα αποτέλεσμα “διάχυσης” στην Ευρώπη.

“Έμεινα έκπληκτος και άφωνος από αυτήν την ανακοίνωση. Αυτό με αιφνιδίασε τελείως. Καθώς λάμβανα πληροφορίες, από τα μέσα ενημέρωσης, είπα ότι ήταν μια απόφαση εξαιρετικά προβληματική”, σχολίασε ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μιλάει εξ ονόματος του ΔΝΤ.

“Το πρόβλημα με αυτού του είδους τα μέτρα είναι ότι αυτό τιμωρεί τους ανθρώπους που αποφάσισαν να κρατήσουν τα χρήματά τους στην χώρα (…) και ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά άδικο”, πρόσθεσε ο Μπατίστα, εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων 10 χωρών στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Ο Μπατίστα σημείωσε ότι αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι δεν έγινε καμία διάκριση ανάμεσα στους Κύπριους και τους ξένους καταθέτες και επεσήμανε επίσης τους κινδύνους “οικονομικών αναταράξεων” που δημιουργεί ένα τέτοιο μέτρο.

“Αυτό μπορεί να έχει ένα αποτέλεσμα διάχυσης επειδή είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην ευρωζώνη που στρέφονται στους καταθέτες”, υπογράμμισε επίσης, σχολιάζοντας ότι δεν ξέρει ποιος είχε αυτήν την “λαμπρή ιδέα”.

“Μέχρι την Δευτέρα, όλος ο κόσμος συμφωνούσε” για το σχέδιο αυτό, υπενθύμισε εξάλλου ο ίδιος.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ