Φάιμαν:Η πολιτική τρέχει πίσω από τις αγορές

Φάιμαν:Η πολιτική τρέχει πίσω από τις αγορές

 

Την εκτίμηση ότι σε πολλούς τομείς οι χρηματαγορές υπαγορεύουν τι πρέπει να γίνει και «η πολιτική τρέχει πίσω από τις αγορές», έκανε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, ζητώντας να ληφθούν μέτρα από την ευρωπαϊκή πολιτική εκεί που «έχει το πάνω χέρι», για παράδειγμα στο θέμα της κοινής εποπτείας των χρηματαγορών και της Τραπεζικής Ένωσης.

Σημειώνοντας ότι για τη χαλάρωση της λιτότητας χρειάζονται πρόσθετα μέσα τα οποία θα εξοικονομηθούν και πάλι μέσω περικοπών ή μέσω αύξησης των εσόδων, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι για το λόγο αυτό ο «σωστός δρόμος είναι ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές», την επιβολή του οποίου, όπως είναι γνωστό, ήταν ο πρώτος που είχε ζητήσει και παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της.

Ο κ. Φάιμαν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι παρά την αντίσταση της Βρετανίας, οι υποστηρικτές της καθιέρωσης του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα ασκήσουν ικανή πίεση ώστε από το 2014 να υπάρξουν από αυτόν τα πρώτα έσοδα.

Σύμφωνα με τον Φάιμαν, υπάρχουν χώρες που ακόμη και εν μέσω κρίσης έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε επενδύσεις, υπάρχουν όμως και εκείνες που δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες, για αυτό και η πολιτική πρέπει να βρει πρόσθετες πηγές εσόδων και νέους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης, όπως την κοινή διαχείριση ενός ταμείου εξυπηρέτησης του χρέους.

Επιπλέον, ο κ. Φάιμαν ανέφερε ότι «το να λέγεται στους ανθρώπους ότι τα πάντα βρίσκονται υπό έλεγχο, δεν είναι αλήθεια, γιατί τότε δεν θα υπήρχαν τόσο πολλοί άνεργοι νέοι», προσθέτοντας ότι «όσο η ανεργία είναι τόσο υψηλή, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αποκλιμάκωση της κρίσης».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ