“Το Ισραήλ κάνει ζημιά στην παλαιστινιακή οικονομία”

“Το Ισραήλ κάνει ζημιά στην παλαιστινιακή οικονομία”

 

Το ισραηλινό σύστημα ασφαλείας με τα σημεία ελέγχου και την εφαρμογή περιορισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προκαλεί μακροπρόθεσμη ζημιά στην ικανότητα των Παλαιστινίων να είναι ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά, ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι πολιτικές προκαλούν ύφεση στους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανικής παραγωγής, “ανησυχητικά” υψηλή ανεργία και κοινωνικά προβλήματα που θα μπορούσαν να συνεχιστούν παρά την οποιαδήποτε επίτευξη ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας, αναφέρει ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός σε έκθεσή του.

Μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες στο Οσλο με το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι ασκούν περιορισμένη αυτονομία στη Δυτική Όχθη, αλλά η τελική ειρήνη δεν έχει επιτευχθεί.

Έπειτα από την πολύνεκρη εξέγερση το 2000, με τους Παλαιστίνιους να πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας και τον ισραηλινό στρατό να εισβάλλει στα παλαιστινιακά εδάφη, το Ισραήλ εφαρμόζει αυστηρότερους περιορισμούς στην μετακίνηση των Παλαιστινίων και των αγαθών.

“Η Παλαιστινιακή Αρχή γνωρίζει οξεία δημοσιονομική επιδείνωση, η οποία μπορεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω το 2013, με μια μείωση της υποστήριξης των δωρητών και την αβεβαιότητα για τη μεταφορά πόρων από τα τελωνειακά τέλη” και το ΦΠΑ που πρέπει να της πληρώνει το Ισραήλ, πόροι που αντιπροσωπεύουν το 70% των εσόδων του, αναφέρει η έκθεση αυτή που δημοσιοποιήθηκε ενόψει της συνεδρίασης των δωρητών στις 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Ο ρυθμός ανάπτυξης καταγράφει πτώση (6% το 2012, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα) λόγω κυρίως της “απουσίας

μέτρων χαλάρωσης των ισραηλινών περιορισμών, της συνεχούς μείωσης της βοήθειας των δωρητών και της αβεβαιότητας που προκαλούν τα δημοσιονομικά προβλήματα της Παλαιστινιακής Αρχής”.

Σχεδόν το ένα τρίτο των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη είναι άνεργοι, συντείνοντας έτσι στη συρρίκνωση των παραγωγικών τομέων.

Η δυναμική της ανάπτυξης μιας μικρής οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά της να ανταγωνίζεται στις διεθνείς αγορές. “Από το 1994 (έτος ίδρυσης της Παλαιστινιακής Αρχής) το ποσοστό των εξαγωγών στην παλαιστινιακή οικονομία είναι σε σταθερή πτώση, πέφτοντας στο 7% το 2011, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στον κόσμο”, επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

“Όσο περισσότερο διαρκεί η παρούσα περιοριστική κατάσταση, τόσο πιο δαπανηρή και πιο χρονοβόρα θα είναι η αποκατάσταση της παραγωγικής ικανότητας της παλαιστινιακής οικονομίας”, υπογραμμίζει.

Οι ελπίδες των Παλαιστινίων για την οικοδόμηση θεσμών στην οικονομία ικανών να υποστηρίξουν τις ελπίδες για ένα παλαιστινιακό κράτος, ατονούν καθώς οι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν.

Η πραγματική ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατέγραψε πτώση από 11% την περίοδο 2010-2011 στο 6,1% κατά τα πρώτα τρίμηνα του 2012, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία.

Βίαιες διαδηλώσεις κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις της Δυτικής Όχθης τον περασμένο Σεπτέμβριο και αλλεπάλληλες απεργίες αποδυνάμωσαν το δημόσιο τομέα.

Το 2011 το Ισραήλ δέχτηκε το 86% των παλαιστινιακών εξαγωγών και παρείχε το 73% των εισαγωγών του, μια κατάσταση που η Παγκόσμια Τράπεζα ονομάζει “άτυπη”.

Σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης στις γυναίκες, 17%, η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι η έλλειψη επαγγελματικών προσόντων πιθανώς θα επηρεάσει αρνητικά την παλαιστινιακή οικονομία στο μέλλον.

“Η ύπαρξη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα λάμβανε υπ΄όψιν οποιοσδήποτε ξένος επενδυτής θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επενδύσει στα παλαιστινιακά εδάφη, ακόμη και μετά την επίτευξη μια πολιτικής λύσης”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ