Το “ναζιστικό μυστικό” της Αυστρίας

Το “ναζιστικό μυστικό” της Αυστρίας 

 

 

Πάνω από το 40% των Αυστριακών αποδέχονται την χιτλερική περίοδο και την χαρακτηρίζουν «όχι και τόσο κακή», σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως πρόσφατη δημοσκόπηση του Linz Market Institute.

 

Η έρευνα διεξήχθη με αφορμή την 75η επέτειο από την ένωση της χώρας με τη ναζιστική Γερμανία και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 502 πολιτών.

 

Το 75% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «δεν υπήρξε τίποτα θετικό στην εποχή Χίτλερ», ωστόσο το 61% δήλωσε ότι θα ήθελε έναν «δυναμικό ηγέτη» στην διακυβέρνηση της Αυστρίας.

Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από προηγούμενες δημοσκοπήσεις, όπως σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Σύμφωνα με μία παρόμοια έρευνα που διεξήχθη το 2008 μόνο το 1/5 των Αυστριακών μπορούσε να φανταστεί «έναν ισχυρό ηγέτη που δε θα χρειαζόταν να ανησυχεί για βουλή ή για εκλογές».

 

Επίσης το 54% των ερωτηθέντων, η πλειοψηφία των οποίων είναι νέοι και καλλιεργημένοι, έχει την άποψη ότι αν δεν υπήρχε η σχετική νομοθεσία, τα νεοναζιστικά κόμματα θα πήγαιναν καλά στις εκλογές.

 

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ερωτηθέντες ήταν αντίθετοι με την ιδέα, πράγμα –που σύμφωνα με τους ιστορικούς- είναι λογικό.«Είναι φυσιολογική διαδικασία τα θέματα αυτά να μην θεωρούνται καυτά μετά από δύο ή τρεις δεκαετίες», δήλωσε ο Όλιβερ Ράθκολμπ του Πανεπιστημίου της Βιέννης στην Der Standard.

 

Τέλος, το 61% θεωρεί ότι το ναζιστικό παρελθόν της χώρας έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ενώ το 39% διαφωνεί με αυτή την άποψη.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ