Γερμανία-“Όλα στο φως… μόνο για τους φτωχούς”

Γερμανία-“Όλα στο φως… μόνο για τους φτωχούς”

 

 

Η έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης για τον πλούτο και τη φτώχεια στη χώρα κυριαρχούν σήμερα στον γερμανικό Τύπο.

 

Η Sächsische Zeitung σημειώνει: «Σε μια χώρα στην οποία ζουν καλά πάρα πολλοί άνθρωποι, είναι λογικό να αυξάνεται η διαφορά ανάμεσα στους φτωχούς και στους πλούσιους. Από την ανάπτυξη όμως δεν επωφελούνται όλοι το ίδιο ακόμα και εάν συνέβαλαν σε αυτή. Δίκαιοι μισθοί, οι οποίοι θα προσανατολίζονται σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και όχι σε μεγαλύτερο όφελος, δεν είναι πάντα μέρος του κοινωνικού συμβολαίου. Εάν αυξάνεται η ιδιωτική περιουσία είναι θαυμάσιο. Εάν όμως τα έσοδα του κράτους συρρικνώνονται και αυξάνεται το χρέος, τότε κάτι δεν πάει καλά».

 

Η Welt έχει αντίθετη άποψη σχετικά με την έκθεση για τη φτώχεια και σημειώνει: «Η Γερμανία θεωρείται ως μια νήσος των ευλογημένων. Πότε πριν δεν υπήρχαν στη χώρα τόσοι πολλοί εργαζόμενοι. Τα οικονομικά είναι σταθερά και η οικονομία είναι ανταγωνιστική και ισχυρή. Το να προσπαθεί κανείς να πείσει τον κόσμο πως οι συνθήκες εδώ είναι κακές και συνέχεια γίνονται χειρότερες είναι διαστροφή. Με τις αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας το κοινωνικό σύστημα κατάφερε να απελευθερώσει δυνάμεις ανάπτυξης, οι οποίες συνέβαλαν στην ευημερία των περισσότερων πολιτών».

 

Η Schwäbische Zeitung επίσης δεν διαπιστώνει κανένα λόγο για γκρίνια. «Ο αριθμός των ανέργων και αυτών που παίρνουν το κοινωνικό επίδομα Hartz IV μειώνεται διαρκώς. Η ανεργία στους νέους είναι τόσο χαμηλή όσο πουθενά στην Ευρώπη. Οι φοιτητές στις περισσότερες πόλεις δεν πληρώνουν δίδακτρα. Ακόμα και άνθρωποι που αποφάσισαν συνειδητά να ζουν μια τεμπέλικη ζωή υποστηρίζονται. Αυτό που εδώ θεωρείται ζωή κάτω από το όριο της φτώχειας σε άλλα μέρη της Ευρώπης θεωρείται σαν μια θέση στον παράδεισο».

 

Τέλος η Tageszeitung παρατηρεί από μια διαφορετική σκοπιά: «Για τους φτωχούς γνωρίζουμε τα πάντα. Καθένας που παίρνει το επίδομα Hartz IV είναι λεπτομερώς καταγεγραμμένος, αλλά δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το πόσα πραγματικά κατέχουν οι πραγματικά πλούσιοι στη Γερμανία. Στις στατιστικές εμφανίζονται τρύπες, οι οποίες είναι τόσο μεγάλες, που μέσα τους εξαφανίζονται δισεκατομμύρια».

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ