Κύπρος:Δεν τίθεται θέμα “κουρέματος” καταθέσεων

Κύπρος: Δεν τίθεται θέμα “κουρέματος” καταθέσεων

 

 

Νέο σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» καταθέσεων, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.

 Ο κ. Σαρρής τόνισε ότι το θέμα αυτό δεν είναι προς συζήτηση και ότι είναι καταστροφικό για την Κύπρο και την Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος είναι η ακεραιότητα των καταθέσεων των τραπεζών».

Μιλώντας μετά από σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με εκπροσώπους τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το μήνυμα αυτό άρχισε να περνά σε όσους υποστηρίζουν τη λύση του «κουρέματος» καταθέσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, στη Wall Street Journal, για εισαγωγή έκτακτης εισφοράς, ύψους 10% επί των εσόδων των τόκων, προκειμένου να αποφευχθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων, ο κ. Σαρρής είπε: «Βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει γνώμες και εισηγήσεις και κάποιες έχουν τα υπέρ και τα κατά» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, δε, ότι δεν είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο ενημέρωσε τους τραπεζίτες για τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες και τα αποτελέσματα του Eurogroup, ενώ, οι ηγεσίες των τραπεζών ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόοδο που σημειώνεται στη συγκρότηση σχεδίου αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Παρατήρησε ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί και μέρος του μνημονίου. «Υπάρχουν» πρόσθεσε «στόχοι και χρονοδιαγράμματα στα οποία πρέπει να μείνουμε πιστοί. Ένας λόγος που εργαζόμαστε μέρα – νύχτα είναι για να επαναδραστηριοποιηθούν οι τράπεζες».

Αναφερόμενος στο ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος, ο κ. Σαρρής τόνισε ότι έγινε συμφωνία, την οποία εγκρίνουν και οι τράπεζες, για τον τρόπο με τον οποίο θα εξεταστεί το σύστημα. «Για να μπορέσουμε» όπως είπε «εκεί που υπάρχουν θέματα να βελτιώσουμε και να έχουμε βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά στα συστήματα για να αναγνωρίζουμε περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος».

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν προβλέπεται καμία συγχώνευση τραπεζών.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ