Κύπρος-Ανησυχούν για τη στάση των Ευρωπαίων

Κύπρος-Ανησυχούν για τη στάση των Ευρωπαίων

 

 

Ανησυχία για τη στάση με την οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου κρατούν στα ζητήματα, που αφορούν την κυπριακή οικονομία, εκφράζουν το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ, μετά και τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.

O γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε ότι θεωρεί πως «πίσω από την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων υποκρύβονται άλλες σκοπιμότητες πολιτικές, ενδεχομένως και οικονομικές, οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες για την κυπριακή οικονομία».

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, γιατί έχει αποφασιστεί -όπως ανέφερε- να ανατεθεί σε έναν ιδιωτικό οργανισμό η διερεύνηση του θέματος του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος καθώς και για το γεγονός πως δεν ξεκαθάρισε το θέμα του κουρέματος. Αν γίνει κάτι τέτοιο, είπε, θα καταστρέψει την οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε την αντίθεση του ΑΚΕΛ στις ιδιωτικοποιήσεις, προσθέτοντας ότι θα αντιταχθεί πολύ έντονα σε αυτές τις πολιτικές επιλογές.

Ανέφερε επίσης ότι επανέλαβε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τις όποιες θετικές πολιτικές και πρωτοβουλίες αναλάβει η κυβέρνηση, αλλά και ότι θα το βρει αντιμέτωπο στην όποια προσπάθεια επιβολής αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων.

Για εκβιαστικά διλήμματα σε βάρος της Κύπρου, με ορισμένους εταίρους της να ενεργούν εκτός του πλαισίου της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, κάνει λόγο η ΕΔΕΚ.

Ο γραμματέας της θεματικής Οικονομίας του Κινήματος Τάσος Γιασεμίδης δήλωσε, ωστόσο, ότι στα θετικά καταγράφεται η συμμετοχή της Moneyval στην έρευνα που θα διεξαχθεί, υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, για το θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Ο κ. Γιασεμίδης τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους όρους εντολής, ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά η αξιοπιστία της Κύπρου ως χρηματοοικονομικού κέντρου και να πλήττεται η εμπιστοσύνη των ξένων καταθετών.

Εξάλλου, χαιρέτισε την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση κουρέματος καταθέσεων.

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ