Ο Μόντι κριτικάρει τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Ο Μόντι κριτικάρει τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

 

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι επέκρινε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο μεταθέτοντας σε μεταγενέστερες ημερομηνίες την επίτευξη του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματός τους γιατί, όπως υποστήριξε, «κάτι τέτοιο βλάπτει τις χώρες που σέβονται τις δεσμεύσεις τους».

«Εμείς δεν ενδώσαμε στην πρόσφατη τάση που συνίσταται στο να ζητά κανείς τη χρονική μεταφορά ορισμένων στόχων, όπως είναι η μείωση των ελλειμμάτων», είπε ο Μόντι από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στο Φόρουμ για τον Ανταγωνισμό που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, δεν σκέφτηκα να ζητήσω την αναβολή της μείωσης του ιταλικού χρέους μέχρι το 2014 παρά τις πολύ, πολύ δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι  «δεν κατακρίνω κανέναν, ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε σε επίπεδο χωρών, όμως είναι προφανές ότι η αξιοπιστία της πολιτικής που ακολουθείται σε μια χώρα μπορεί να δοκιμαστεί αν οι άλλες ζητούν αναβολές και τις παίρνουν».

Η κριτική του Μόντι φαίνεται ότι απευθυνόταν κυρίως στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία ή ακόμη και την Ολλανδία. Οι Βρυξέλλες έχουν κατ’ επανάληψη δώσει παράταση στη Μαδρίτη για να πετύχει τους στόχους της και μολονότι το ισπανικό δημόσιο χρέος πρέπει να πέσει στο 3% το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 7,2%.

Ο Μόντι, ο μεγάλος χαμένος των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία, υπερασπίστηκε στις Βρυξέλλες την πολιτική που ακολούθησε επί 15 μήνες. Δεδομένων των πιέσεων που ασκούσαν στη χώρα οι αγορές, «δεν υπήρχε άλλη επιλογή παρά να θέσω σε εφαρμογή μια στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων ταυτόχρονα με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε στην ομιλία του.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μόντι απέρριπταν τα σκληρά μέτρα λιτότητας που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αντιδημοφιλή στους ψηφοφόρους. Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ένα μέρος του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι οι θετικές συνέπειες δεν είναι πάντα προφανείς.

«Αν η αρετή δεν παράγει ορατά κέρδη, κινδυνεύει να είναι βραχύβια», κατέληξε, καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριό του.

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ