Επίσκεψη του Nαπολιτάνο στη Γερμανία

Επίσκεψη του Ιταλού Προέδρου στην Γερμανία 

 

Τη Γερμανία επισκέπτεται ο Ιταλός πρόεδρος λίγες ημέρες μετά το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών και τους φόβους των Γερμανών ότι η Ιταλία οδεύει σε μία πολιτική αποσταθεροποίηση με ορατό το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης. 

Περίπου 20 ημέρες πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, η επίσκεψη του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο λαμβάνει νέες διαστάσεις. Ο Ιταλός πρόεδρος αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Το Βερολίνο έλαβε το «μήνυμα» κατά της λιτότητας των Ιταλών από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής και εμφανίζεται δυσαρεστημένο με το ρευστό πολιτικό σκηνικό. Δημοσίως η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με όποια ιταλική κυβέρνηση σχηματιστεί. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ παρατήρησε ότι οι ιταλικές εκλογές έλαβαν χώρα δημοκρατικά αλλά έφεραν στο προσκήνιο έναν συνδυασμό που δεν είναι εύκολος. 

Αντίθετα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τα είπε πιο ξεκάθαρα και προέτρεψε τους Ιταλούς να σχηματίσουν μία σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο. «Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία έχει αναζωπυρώσει τις αμφιβολίες περί του κατά πόσον πρόκειται να σχηματισθεί σύντομα μία σταθερή κυβέρνηση. Όταν εγείρονται τέτοιου είδους αμφιβολίες, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης. Το είδαμε ήδη το περασμένο έτος, όταν οι εκλογές στην Ελλάδα οδήγησαν σε πολιτική αβεβαιότητα. Τότε και άλλες χώρες επηρεάζονται» υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μάριο Μόντι. Πιο συγκεκριμένα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε ότι έχει «εμπιστοσύνη» στο ότι πρόκειται να αποκατασταθεί η «πολιτική σταθερότητα» στην Ιταλία «προς το συμφέρον της χώρας και της Ευρώπης».

Την ίδια στιγμή η γκάφα του Πεερ Στάινμπρουκ λίγο έλειψε να μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο με τον Ιταλό πρόεδρο. Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία ακύρωσε ένα προγραμματισμένο δείπνο με τον επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαδημοκρατών όταν έμαθε ότι «φωτογράφησε» σαν «κλόουν» τους Μπερλουσκόνι και Γκρίλο. «Σεβόμαστε τη Γερμανία και απαιτούμε σεβασμό» είπε ο Ναπολιτάνο. Στη συνέχεια ο Στάινμπρουκ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρόεδρο προκειμένου να ξεκαθαρίσουν το ζήτημα. 

Θολό το τοπίο στην Ιταλία

Διαθέσεις και αντανακλαστικά «τεστάρουν» οι πρωταγωνιστές των ιταλικών εκλογών πριν ξεκινήσουν από τον Ιταλό πρόεδρο και επίσημα τον Μάρτιο οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο απέρριψε χθες οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον πρώτο των εκλογών, Πιερλουϊτζι Μπερσάνι. Με ανάρτηση στο μπλογκ του ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων απάντησε στο «άνοιγμα» του Μπερσάνι με σκληρούς χαρακτηρισμούς. 

Αντίθετα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να στέλνει μηνύματα στο Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να αρχίσει διάλογος για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. «Είναι ανάγκη να σταλεί ένα «μήνυμα σταθερότητας» πριν αρχίσουν οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με τα κόμματα» είπε ο «Καβαλιέρε» σε βίντεο που ανήρτησε στην προσωπική σελίδα του στο Facebook. 

Δείτε το βίντεο: 

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ