Ιταλία:Λίγες ώρες για τις κάλπες

Ιταλία:Λίγες ώρες για τις κάλπες

Σε λίγες ώρες θα ανοίξουν οι κάλπες για τους Ιταλούς ψηφοφόρους, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν προβάδισμα μόλις λίγων μονάδων του Μπερσάνι έναντι του Μπερλουσκόνι.

Οι Ιταλοί πολίτες καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, σε μία από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών και με τις αγορές να κατακλύζονται από νευρικότητα σχετικά με το αν θα αναδειχτεί μια ισχυρή κυβέρνηση που θα καταφέρει να βγάλει την Ιταλία από την οικονομική ύφεση και να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ο κωμικός ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων υπογράμμισε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, την απογοήτευση των πολιτών απέναντι στα ιταλικά κόμματα και πρόσθεσε ότι υπάρχει αβεβαιότητα για την έκβαση των εκλογών.

Οι κάλπες θα ανοίξουν σήμερα από τις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) και την Δευτέρα από τις 06:00 έως τις 14:00. Τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αναμένεται να κοινοποιηθούν μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Τρίτης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας προέτρεψε τους 47 εκατομμύρια ψηφοφόρους να σπεύσουν στα εκλογικά κέντρα παρά τις προβλέψεις των μετεωρολογικών υπηρεσιών για κακές καιρικές συνθήκες, ενώ ανακοίνωσε ότι οι μηχανισμοί του κράτους είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν ακόμα και την περίπτωση χιονόπτωσης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει.

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν πριν από δύο εβδομάδες έδειξαν ότι ο ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος, Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, προηγείται με προβάδισμα 5 μονάδων, αλλά οι αναλυτές διαφωνούν σχετικά με το αν θα είναι σε θέση να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση που θα ωθήσει τη χώρα στις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την ανάκαμψη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Μπερσάνι φαίνεται ότι προηγείται μόλις λίγες μονάδες του αντιπάλου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια κεντροαριστερή κυβέρνηση με επικεφαλής το Μπερσάνι, η οποία ενδεχομένως να υποστηρίζεται από τον Μάριο Μόντι.

Ωστόσο, η δυναμικές προεκλογικές εκστρατείες του Μπερλουσκόνι και του Γκρίλο έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των εκλογών, προκαλώντας ανησυχίες ότι μπορεί να μην υπάρξει ένας σαφής νικητής.

Παρ��λα αυτά, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές θα έχει μπροστά της μια δύσκολη αποστολή, την ανάσυρση της Ιταλίας από τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 20 ετών και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ