Ο Άσμουσεν πιέζει την Γαλλία

Ο Άσμουσεν πιέζει την Γαλλία

 

Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε με έμφαση την γαλλική κυβέρνηση να κάνει «συγκεκριμένα και μετρήσιμα βήματα» προκειμένου στο τέλος του 2013 να συρρικνώσει το δημόσιο έλλειμμά της όσο πλησιέστερα γίνεται στο 3% του ΑΕΠ της χώρας, αναγάγοντας μάλιστα την εκπλήρωση του στόχου αυτού «σε θέμα αξιοπιστίας» για την γαλλική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters και αφού δημοσιεύθηκαν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή ότι η Γαλλία θα κλείσει το έτος αυτό με δημόσιο έλλειμμα πέριξ του 3,7% του ΑΕΠ της χώρας, σε απόσταση από το 3%, ο Άσμουσεν επέμεινε ότι «η Γαλλία φέρει μαζί με την Γερμανία μια ιδιαίτερη ευθύνη σε ότι αφορά στην τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη».

«Αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει πλέον ότι η Γαλλία θα αποστεί του στόχου για το έλλειμμά της, τότε φρονώ ότι πρόκειται για ένα θέμα αξιοπιστίας να κάνει το ταχύτερο η γαλλική κυβέρνηση τα αναγκαία βήματα, ώστε να ‘διορθώσει’ την πορεία της ώστε στο τέλος του 2013 η επίδοση να φθάσει όσο πιο κοντά γίνεται τον στόχο του 3%», υπογράμμισε.

Τα βήματα αυτά ο κ. Άσμουσεν ζήτησε να είναι «μετρήσιμα και συγκεκριμένα», καθώς και να συνοδεύονται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε συνεννόηση με τα γαλλικά συνδικάτα, με βασικό γνώμονα να μεγιστοποιηθεί η ανταγωνιστικότητα των γαλλικών υπηρεσιών και αγαθών.

Παράλληλα, ο Άσμουσεν θεωρεί μεγαλύτερο κίνδυνο την «απραξία» των κυβερνήσεων, ενώ προβλέπει ότι «έως την πρωτοχρονιά του 2014 η οικονομία της 17μελούς ευρωζώνης θα ανακάμψει».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ