“Η Ελλάδα χρειάζεται ειλικρινή πολιτική ηγεσία”

“Η Ελλάδα χρειάζεται ειλικρινή πολιτική ηγεσία”

 

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη μία πολιτική ηγεσία η οποία θα έχει το θάρρος να πει την αλήθεια και να εμπνεύσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ατομικής και επιχειρηματικής ευθύνης», αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times.

Σύμφωνα με τους New York Times, το νέο κοινωνικό συμβόλαιο «θεωρείται προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη της χώρας, την ελάφρυνση των όρων δανειοδότησης από το μηχανισμό στήριξης και τη δημιουργία θετικών προσδοκιών για το μέλλον στον ελληνικό λαό».

Εκτενής αναφορά γίνεται και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται ως «το φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης».

Ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις αναφορικά με τις πιθανότητες επιτυχίας της πρότασης Τσίπρα για μια διεθνή διάσκεψη για το χρέος, η οποία θα οδηγούσε σε ελάφρυνση των όρων δανειοδότησης και της πολιτικής λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσει ουσιαστικές παραχωρήσεις από τη Γερμανία και ευρύτερα από τους πιστωτές της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο σημείο όπου δεν τα έχει καταφέρει κανένας άλλος έλληνας ηγέτης: στο να πείσει τους Έλληνες να δεχθούν την ανάγκη για μια πανεθνική μεταρρύθμιση», σημειώνουν οι New York Times.

 «Μυριάδες μικρών επιχειρήσεων, αντιπαραγωγικό σύστημα επιχορηγήσεων, διογκωμένες κρατικές αναθέσεις και βυζαντινοί νόμοι και ρυθμίσεις, οι οποίοι μοιάζουν φτιαγμένοι για να εμποδίσουν την παραγωγικότητα», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Στο άρθρο, επισημαίνεται επίσης η «ισχνή πιθανότητα για ξένες επενδύσεις χωρίς την προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων», ενώ γίνεται αναφορά και σε επιχειρήσεις, οι οποίες εγκαταλείπουν τη χώρα.

«Η οργή μερίδας του ελληνικού λαού για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην καθημερινότητά του προσανατολίζεται είτε προς το οικονομικό κέντρο της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, είτε προς τους πλέον ευάλωτους κοινωνικά μετανάστες, οι οποίοι επωφελήθηκαν ελάχιστα ή καθόλου από το σύστημα της οργανωμένης διαφθοράς στη χώρα», σημειώνει το άρθρο.

Οι New York Times υπογραμμίζουν ότι «ο μόνος δρόμος για τις παραχωρήσεις και ελαφρύνσεις τις οποίες αναζητεί ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η ελληνική πολιτική τάξη, είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον τομέα των εργασιακών, οι οποίες πιθανώς να χρειάζονται, για να καταστούν κοινωνικά αποδεκτές, τη συναίνεση και βοήθεια τόσο της κοινωνίας των πολιτών όσο και της Εκκλησίας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ