Υγιές το δημοψήφισμα Κάμερον

Υγιές το δημοψήφισμα Κάμερον

Το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σχετικά με τον επανακαθορισμό της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «πολύ υγιές», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, χθες, προβλέποντας ότι οι ισχυρότερες χώρες μέλη θα ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ.

Ο Μόντι χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως την «τελική στιγμή της αλήθειας», κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, όπου παρουσίασε το νέο του βιβλίο, On Democracy In Europe, το οποίο έχει γράψει σε συνεργασία με τη βουλευτή της ΕΕ, Σιλβί Γκουλάρντ.

Ο Μόντι θεωρείται ότι είναι ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς στην ΕΕ, από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση της Ιταλίας.

Το δημοψήφισμα θα ζητά για πρώτη φορά από τους Βρετανούς να εκφράσουν την άποψή τους όχι μόνο σχετικά με το «τεράστιο ψυχολογικό όφελος που θα έχουν να κάνουν τα πράγματα στην ήπειρο δύσκολα, αλλά και για το ποιο θα είναι το κόστος εάν πουν αντίο στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Όταν το κόστος της εξόδου από ΕΕ θα ληφθεί υπόψη, ο Μόντι προβλέπει ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα σπεύσουν να «ψηφίσουν ναι». Εάν η χώρα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «θα πρέπει να υποδυόμαστε ότι δεν έχει αποχωρήσει», προειδοποίησε ο Μόντι, τονίζοντας τη σημασία της ενέργειας και των αγορών εργασίας.

Όσον αφορά το στόχο του Κάμερον για την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, ο Μόντι είπε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε «χάσει μια ευκαιρία» με το να μην έχει απαιτήσει κάτι τέτοιο στη σύνοδο κορυφής πέρυσι, όταν μπλόκαρε την έγκριση ενός νέου φορολογικού συμβολαίου με αυστηρότερους κανόνες για τον προϋπολογισμό. «Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ έξυπνο», δήλωσε ο Μόντι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ