Η δίκη για την 11η Σεπτεμβρίου

Η δίκη για την 11η Σεπτεμβρίου

 

Μολονότι οι κανονισμοί χαλάρωσαν ελαφρώς στη φυλακή της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, η δίκη των πέντε ανδρών που κατηγορούνται για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ξανάρχισε σήμερα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Μετά από τρίμηνη διακοπή, οι πέντε κατηγορούμενοι, ντυμένοι με μακριές λευκές ρόμπες και τουρμπάνια, οδηγήθηκαν και πάλι στην υπερσύγχρονης τεχνολογίας δικαστική αίθουσα που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτούς το 2008 στο Γκουαντάναμο. Εάν κριθούν ένοχοι για τις επιθέσεις και τη δολοφονία σχεδόν 3.000 ανθρώπων, το 2001, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί η θανατική ποινή.

Το πρώτο αίτημα που υπέβαλε στο δικαστήριο η δικηγόρος Σέριλ Μπόρμαν, συνήγορος του Υεμενίτη Ουάλιντ μπεν Άτας, ήταν να αφαιρεθούν από τον πελάτη της οι αλυσίδες που τον κρατούν δεμένο στην καρέκλα του. Οι αλυσίδες αυτές δεν είναι ορατές από την πλευρά των δικαστών του στρατοδικείου.

Οι τρεις από τους κατηγορούμενους μεταφέρθηκαν στην αίθουσα αλυσοδεμένοι, αλλά στη συνέχεια τους αφαιρέθηκαν τα δεσμά.

Με την ευκαιρία της επανέναρξη της δίκης, οι στρατιωτικές αρχές τροποποίησαν ορισμένους από τους κανονισμούς που έθεταν έως τώρα αποφασίζοντας “να συμμορφωθούν με τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι δημοσιογράφοι” σε άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Έτσι, οι δικαστικοί ρεπόρτερ θα μπορούν στο εξής να έχουν μαζί τους μπλοκάκια με σπιράλ και στυλό της επιλογής τους. Μέχρι σήμερα τους επιτρεπόταν να κρατούν σημειώσεις μόνο σε άδετα φύλλα χαρτιού ή σε μπλοκ χωρίς μεταλλικό σπιράλ δέσιμο.

Ωστόσο, τα τηλέφωνα, οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι φωτογραφικές μηχανές και τα μαγνητόφωνα απαγορεύονται. Δημοσιογράφοι, μέλη των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγγενείς των κατηγορουμένων παρακολουθούν τη δίκη πίσω με καθυστέρηση 40 δευτερολέπτων αφού τους χωρίζει από τη δικαστική αίθουσα ένα τριπλό τζάμι που την ηχομονώνει πλήρως, έτσι ώστε να μην διαρρεύσουν τυχόν πληροφορίες που θα κριθούν απόρρητες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ