Τουρκία-«φρένο» στις εισαγωγές

Τουρκία-«φρένο» στις εισαγωγές 

Η Τουρκία θέλει να βάλει «φρένο» στις εισαγωγές από την Ε.Ε., αναφέρει -σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη- το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Eurοpolitique επισημαίνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και με κάποια δυσφορία από πλευράς των πολιτών, έθεσε σε εφαρμογή μία σειρά περιορισμών στις εισαγωγές.

Οι τομείς που αφορούν τα μέτρα είναι διάφοροι, όπως π.χ. το κόκκινο κρέας, ο χάλυβας, τα αυτοκίνητα, το αλκοόλ κ.ά. Ορισμένοι από τους περιορισμούς εφαρμόζονται, ήδη, από τις αρχές του 2013.

Ωστόσο το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Eρντογάν, κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι μειώνει τις εισαγωγές της από την Τουρκία, ώστε να τη λυγίσει. «Η Δύση δε θέλει πλέον μία Τουρκία δυνατή», δήλωσε χαρακτηριστικά στις 19 Ιανουαρίου, σε ομιλία του.

Τα σχόλια του κ. Ερντογάν προκάλεσαν αμηχανία, σημειώνει η Europolitique. «Αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε εκπρόσωπος ενός ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Τουρκία. Αναλυτές επισημαίνουν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τής Τουρκίας -το βασικό πρόβλημα της οικονομίας της- δεν μειώνεται τόσο γρήγορα όσο θα επιθυμούσαν η κυβέρνηση και η κεντρική Τράπεζα. Οι εισαγωγές προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 12,3% το Νοέμβριο του 2012, ενώ η ζήτηση σε επίπεδο εισαγωγών αναμένεται να παραμείνει ισχυρή και κατά τη διάρκεια τού 2013.

Επομένως, σημειώνει το δημοσίευμα, η Άγκυρα προσπαθεί με επιθετικό τρόπο να φρενάρει τις εισαγωγές, που πυροδοτούνται από την ιδιωτική κατανάλωση και τις ενεργειακές ανάγκες. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τής χώρας είχε ανέλθει σε ποσοστό 10% του ΑΕΠ το 2011 -ένα ποσοστό που θεωρήθηκε επικίνδυνο- και μειώθηκε στο 6% το 2012. Θα μπορούσε να παραμείνει σε αυτό το ποσοστό για όλη τη χρονιά, αλλά θεωρείται και πάλι πολύ αυξημένο από την κυβέρνηση.

Πηγή: AMΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ