• Σφοδρές μάχες στο Μάλι

  9:24 πμ, Σαββατο 12 Ιάν 2013 9:24 πμ, Σαββατο 12 Ιάν 2013

  Σφοδρές μάχες στο Μάλι

  Η κυβέρνηση του Μάλι έχει κηρύξει από χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εξαπέλυσε, με τη βοήθεια της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών, αντεπίθεση στο κεντρικό Μάλι για να απωθήσει την προέλαση των ισλαμιστών στο νότο της χώρας, ενώ το Παρίσι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επισπεύσει την αποστολή διεθνούς δύναμης στη χώρα αυτή.

  Η προέλαση των ισλαμιστών, οι οποίοι ελέγχουν εδώ και εννέα μήνες το βορρά, "σταμάτησε", δήλωσε στρατιωτική πηγή του Μάλι, σύμφωνα με την οποία η αντεπίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων με την υποστήριξη διεθνούς δύναμης θα συνεχιστεί.

  Ο στρατός του Μάλι ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας ότι ελέγχει την πόλη Κόνα, που είχε περάσει την προηγουμένη στα χέρια των ισλαμιστών. Η αντεπίθεση άρχισε από το Σεβαρέ, μια περιοχή 70 χλμ. νότια της Κόνα, που διαθέτει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην περιοχή και απ΄όπου --σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες-- στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν την Πέμπτη για να αποβιβάσουν ξένους στρατιώτες μεταξύ τους και λευκούς και να μεταφέρουν οπλισμό.

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε τη δέσμευση των γαλλικών δυνάμεων, η παρουσία των οποίων στο έδαφος του Μάλι είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από στρατιωτικές πηγές στο Μαλί. "Η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια επίθεση τρομοκρατικών στοιχείων προερχόμενων από το βορρά, των οποίων την ωμότητα και το φανατισμό γνωρίζει όλος ο κόσμος", τόνισε εξηγώντας ότι το Παρίσι απάντησε στο αίτημα για βοήθεια του προέδρου του Μάλι , στο οποίο ανταποκρίθηκαν και δυτικοαφρικανικές χώρες".

  Στην Ουάσινγκτον ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι "συμμερίζεται τον σκοπό" της Γαλλίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα να βοηθήσουν τη Γαλλία στη στρατιωτική της αποστολή στο Μάλι εναντίον των ισλαμιστών, με "επιμελητηριακή υποστήριξη" και με την παροχή πληροφοριών που θα γίνει με τη συνδρομή και μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρακολούθησης, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

  Η Σενεγάλη δεν έχει "μάχιμες δυνάμεις" στο Μάλι, διέψευσε εκπρόσωπος του σενεγαλέζικου στρατού.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα