Ταυτοποίηση αγνοουμένων

Ταυτοποίηση αγνοουμένων

 

Ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) Άριστος Αριστοτέλους εξέφρασε την προσδοκία ότι το 2013 ο αριθμός ταυτοποιήσεων και παραδόσεων λειψάνων αγνοουμένων θα αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν ύστερα από την καθιέρωση νέου συστήματος.

Ο Αριστοτέλους είπε ότι αναμένει ότι ο αριθμός των ταυτοποιήσεων και των λειψάνων αγνοουμένων που παραδίδονται στους συγγενείς θα διπλασιασθεί από 56 κατά μέσο όρο τα περασμένα χρόνια σε 120 μόνο για τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους.

Ο Αριστοτέλους ανέφερε ότι κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο το επιστημονικό προσωπικό της ΔΕΑ, έχει συμφιλιώσει και προχωρήσει στην ταυτοποίηση ικανοποιητικού αριθμού περιπτώσεων αγνοουμένων, μετά την παραλαβή των πρώτων αποτελεσμάτων, από τα πρώτα 281 σκελετικά δείγματα 70 περίπου αγνοουμένων, που είχαν σταλεί στο Εργαστήριο της Διεθνούς Επιτροπής για τα Αγνοούμενα Πρόσωπα στη Βοσνία.

Πρόσθεσε ότι στις 7 Δεκεμβρίου στάλθηκε στο Εργαστήριο στη Βοσνία νέα δέσμη 526 σκελετικών δειγμάτων που αφορούν περίπου 68 περιπτώσεις αγνοουμένων.

Όπως είπε, το νέο σύστημα ταυτοποίησης περιλαμβάνει συντονιστή ταυτοποιήσεων, δύο γενετιστές, δημιουργία κέντρου διαχείρισης επικοινωνίας και λογισμικών συστημάτων καθώς και δίχτυο αμφίδρομης πληροφόρησης και συνεργασίας με το εργαστήριο στη Βοσνία.

Ο Αριστοτέλους είπε ότι μέχρι σήμερα η ΔΕΑ έχει κάνει εκταφές λειψάνων που αντιστοιχούν σε 903 άτομα, τα οποία με εξαίρεση μικρού αριθμού αρχαιολογικών οστών και άλλων που δεν κατέστη δυνατή η εξακρίβωσή τους, ανήκουν κατά κύριο λόγο σε αγνοούμενους.

Από αυτούς έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα 336 και αναμένεται ότι τον ερχόμενο χρόνο ο αριθμός αυτός θα ξεπερασθεί κατά πολύ.

Την περίοδο αυτή, είπε, γίνονται εκσκαφές σε πέντε περιοχές σε μια γραμμή από τη Λευκωσία μέχρι και τις παρυφές της Καρπασίας καθώς και σε άλλες τρεις δυτικά της Λευκωσίας.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ