Γερμανία-Διχάζουν οι κάμερες παρακολούθησης

Γερμανία-Διχάζουν οι κάμερες παρακολούθησης

 

 

Ο εντοπισμός εκρηκτικού μηχανισμού στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βόννης στις 10 Δεκέμβρη, έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για το νόημα της τοποθέτησης περισσότερων καμερών παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους.

Το θέμα διχάζει για μία ακόμη φορά τη Γερμανία. Στην περίπτωση της Βόννης, ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν εξερράγη, προφανώς εξαιτίας κάποιου κατασκευαστικού λάθους. Θα μπορούσε να είναι αλλιώς και η πρώην πρωτεύουσα να θρηνούσε δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες θύματα. Στον σταθμό της Βόννης υπάρχουν κάμερες, ωστόσο όχι τόσες ώστε να έχει καταγραφεί ποιος τοποθέτησε το μπλε σακίδιο με τον μηχανισμό στην πλατφόρμα 1. Επίσης δεν είχε αποθηκευθεί το οπτικό υλικό της καταγραφής.

 

«Θα μπορούσε να γεμίσει κανείς τη Βόννη με κάμερες, αλλά εάν αυτές δεν λειτουργούν όπως πρέπει τότε δεν προσφέρουν τίποτε», σχολίασε ο πρόεδρος των Πρασίνων Τσεμ Όζντεμιρ. Αντίθετα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ τάσσεται υπέρ της αύξησης του αριθμού των καμερών στους δημόσιους χώρους. Με την άποψη αυτή συντάσσεται και ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου Ράινχολντ Μπέργκμαν, επικαλούμενος τη θετική εμπειρία από τις κάμερες παρακολούθησης των σταθμών του μετρό. «Εάν γνωρίζουμε ότι οι σταθμοί του προαστιακού και οι γραμμές των λεωφορείων είναι εξοπλισμένες με τέτοιου είδους κάμερες θα κάναμε φυσικά χρήση αυτών των δυνατοτήτων για την εξιχνίαση περιστατικών βίας», λέει ο κ. Μπέργκμαν.

Οι κάμερες δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη δολοφονία ανθρώπων σε σταθμούς του μετρό, συνέβαλαν ωστόσο στη σύλληψη των δραστών, έδειξε το παράδειγμα του Μονάχου. Η αποτρεπτική ικανότητα των καμερών αμφισβητείται έντονα. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν και τη συμβολή της βιντεοκάμερας στην εξιχνίαση εγκλημάτων. Ένας από αυτούς είναι ο καθηγητής Φρανκ Νοϊμπάχερ από το Ινστιτούτο Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

 

«Η τοποθέτηση καμερών στους δημόσιους χώρους δεν είναι πανάκεια για την πρόληψη ή την εξιχνίαση εγκλημάτων. Φανταστείτε σε πόσες πόλεις, σε πόσα μέρη έχουμε εγκαταστήσει κάμερες: από τα μέσα μεταφοράς μέχρι και τους δημόσιους χώρους. Παρόλα αυτά δεν καταφέραμε σε πολλές περιπτώσεις να αποτρέψουμε πράξεις βίας», λέει ο Φρανκ Νοϊμπάχερ.

Πολλοί θεωρούν ότι η καλύτερη πρόληψη είναι η βελτίωση της αστυνόμευσης των δημόσιων χώρων με την τοποθέτηση περισσότερων αστυνομικών. Η άλλη πλευρά αντιτείνει ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για αυτό. Ωστόσο, ακόμη και η τοποθέτηση περισσότερων καμερών προϋποθέτει την πρόσληψη περισσότερων αστυνομικών, οι οποίοι θα ελέγχουν και θα αξιολογούν το οπτικό υλικό.

 

 

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ