Στο Κονέκτικατ αναμένουν τον Ομπάμα

Στο Κονέκτικατ αναμένουν τον Ομπάμα

 

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το Νιουτάουν όπου όλη την ημέρα οι εκκλησίες υποδέχονταν χιλιάδες πιστούς οι οποίοι προσεύχονταν στη μνήμη των 20 παιδιών και των 6 γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στη σφαγή του δημοτικού σχολείου Σάντι Χουκ.

Από τις 7:30 το πρωί, η εκκλησία Σεντ Ρόουζ ντε Λίμα ήταν γεμάτη από κόσμο. Οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν διακριτικά σε απόσταση. Η εκκλησία αυτή μετά το μακελειό παραμένει ανοιχτή όλο το 24ωρο αλλά και σε άλλους ναούς της πόλης οργανώνονται επιμνημόσυνες τελετές. Σε πολλά σημεία, στην άκρη των δρόμων, κάτοικοι αφήνουν κεριά, άσπρα μπαλόνια και λούτρινα παιχνίδια. Οι πυροσβέστες της πόλης έστησαν χριστουγεννιάτικα δέντρα σε ένα δρόμο κοντά στο σχολείο και τα στόλισαν με δεκάδες αρκουδάκια.

“Όλοι στην κοινότητα συγκεντρώνονται για να προσευχηθούν. Είναι συντετριμμένοι. Όχι μόνο οι οικογένειες αλλά όλοι ζουν το δράμα” εξήγησε ένας εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού στην εκκλησία Σεντ Ρόουζ Ρόστι Σλαμπίκι.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται στο Νιουτάουν το απόγευμα, τοπική ώρα. Θα συναντηθεί με οικογένειες που βυθίστηκαν στο πένθος και θα ευχαριστήσει τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών σε μια θρησκευτική τελετή που θα γίνει στις 19:00 (02:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας).

Μολονότι η έρευνα της υπόθεσης προχωρά και έχουν εντοπιστεί “πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία”, όπως είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πολ Βανς, 48 ώρες μετά τη σφαγή πολλά ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα. Γιατί ένας νέος 20 ετών που είχε μεγαλώσει σε αυτήν τη γραφική κοινότητα σκότωσε τη μητέρα του μέσα στο πολυτελές σπίτι τους με τα όπλα που συνέλεγε εκείνη; Και γιατί κατόπιν έσπειρε τον τρόμο σε ένα σχολείο όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών;

“Ήταν προφανώς διαταραγμένος. Πρέπει να είσαι διαταραγμένος για να διαπράξεις τέτοια εγκλήματα”, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN ο κυβερνήτης του Κονέκτικατ Νταν Μαλόι. Ο κυβερνήτης διευκρίνισε και πάλι ότι ο 20χρονος Άνταμ Λάντζα μπήκε στο σχολείο αφού πυροβόλησε πολλές φορές την κλειδωμένη πόρτα. “Αυτό μπορεί να κάνει κανείς με ένα πολεμικό τουφέκι. Πρόκειται για πολεμικά τουφέκια! Δεν χρησιμεύουν για το κυνήγι ελαφιών!” τόνισε.

Μέχρι να φτάσει η αστυνομία ο Λάντζα, που δεν άφησε κανένα σημείωμα που να εξηγεί τις πράξεις του, είχε το χρόνο να σκοτώσει εν ψυχρώ 20 παιδιά ηλικίας 6 και 7 ετών και έξι ενήλικους με το ημιαυτόματο όπλο του. Όλα τα θύματα πυροβολήθηκαν πολλές φορές, μέχρι και 11, όπως αποκάλυψε ο ιατροδικαστής Γουέιν Κάρβερ.

Πολλές αμερικανικές εφημερίδες δημοσιεύουν σήμερα φωτογραφίες των 12 κοριτσιών, των 8 αγοριών και των έξι γυναικών που πέθαναν μαζί τους -ορισμένες ενώ προσπαθούσαν να σώσουν τους μικρούς μαθητές. Ένα από τα κοριτσάκια, η 6χρονη Ολίβια Έντζελ, θα συμμετείχε σήμερα το βράδυ σε μια “ζωντανή φάτνη” στην εκκλησία Σεντ Ρόουζ. “Είχε το ρόλο ενός αγγέλου. Τώρα είναι η ίδια ένας άγγελος στον ουρανό”, σχολίασε ο ιερέας Ρόμπερτ Βάις.

Στις πολιτικές τηλεοπτικές εκπομπές σήμερα το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και ο έλεγχος των όπλων κατείχε πρωτεύουσα θέση. Σε μία από αυτές συμμετείχε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ που από το Σάββατο έχει ζητήσει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Από την πλευρά της η γερουσιαστής των Δημοκρατιών Νταϊάν Φεϊνστάιν δήλωσε ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα εισηγηθεί στο Κογκρέσο ένα νόμο για την απαγόρευση των όπλων στρατιωτικού τύπου.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ