Από Ιανουάριο το μνημόνιο της Κύπρου

Από Ιανουάριο το μνημόνιο της Κύπρου

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Πρόοδος στις συζητήσεις για ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπιστώθηκε στο Eurogroup αλλά προς τα τέλη Ιανουαρίου θα αρχίσει να λαμβάνει συγκεκριμένη μορφή, ενώ ο Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε τη δυσφορία και την απογοήτευση του στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Κατά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τρόικα και τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου της Pimco για το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα για την ανακεφαλαιοποίηση.

Είναι φανερό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να περάσει από αρκετά κρίσιμα τεστ μέχρι να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις στα ποσά για τη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την βιωσιμότητα του χρέους. Ήδη η «ευρωπαϊκή» τρόικα, δηλαδή οι τεχνοκράτες που ανήκουν στην ΕΚΤ και την Κομισιόν, ενημέρωσαν το Euro Working Group το απόγευμα της Τετάρτης για ορισμένα από τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας. Το βασικότερο πρόβλημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η ευρωζώνη είναι πως θα δανείσει περίπου 17 δισ. ευρώ σε ένα κράτος την ώρα που το ΑΕΠ του φτάνει στα 16 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλον Γιούνκερ χαιρέτησε την ψήφιση των μέτρων που συμφωνήθηκαν από την Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά αρνήθηκε να δεσμευθεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το κυπριακό Μνημόνιο. ««Δεν θέλω να δεσμευθώ σε ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά εργαζόμαστε για να έχουμε την απόφαση το συντομότερο δυνατόν» απάντησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν υπάρχει δυνατότητα για την λήψη τελικών αποφάσεων για την κυπριακή οικονομία εντός του Ιανουαρίου.

Απογοητευμένος ο Δ.Χριστόφιας

Με βαριά διάθεση εμφανίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής ο Δημήτρης Χριστόφιας που κατά την είσοδο του στη συνεδρίαση εξέφρασε ανοιχτά την απογοήτευση και την δυσφορία του. Νωρίτερα είχε αναφέρει στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την απογοήτευση του για την μεγάλη αντίφαση μεταξύ των αποφάσεων και των δράσεων στην Ε.Ε.

Σε συνομιλία με τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο για πισώπλατες μαχαιριές με τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τις κυπριακές τράπεζες και για εξυπηρέτηση ρωσικών κεφαλαίων. Ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε στο Mega ότι το μεγάλο στοίχημα για την κυπριακή οικονομία θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα κρίνει και την μορφή του Μνημονίου.

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ