Ανησυχία Μπαν Κι Μουν για το κλίμα

Η ανησυχία Μπαν Κι Μουν  για το κλίμα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν υπογράμμισε ότι η συμφωνία που υπεγράφη χθες στην Ντόχα για το κλίμα με την οποία επεκτείνεται ως το 2020 η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελεί ένα πρώτο στάδιο, αλλά οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν “πολύ περισσότερα” για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Ο Μπαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συμφωνίες που συνήφθησαν στην Ντόχα, οι οποίες θέτουν τα θεμέλια για “μια πλήρη και δεσμευτική συμφωνία με χρονικό ορίζοντα το 2015”.

Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ “πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα” ενώ “κάλεσε τις κυβερνήσεις, όπως και τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών, να εντείνουν την δράση τους στον τομέα αυτόν προκειμένου η άνοδος της θερμοκρασίας να μπορέσει να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου”.

Με την προοπτική μιας συμφωνίας το 2015, ο Μπαν θα εντείνει τις προσπάθειές του για να ενισχυθούν οι στόχοι και να αυξηθεί η χρηματοδότηση για το κλίμα.

Η διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα για το κλίμα κατέληξε σε συμφωνία για την επέκταση της ισχύος ως το τέλος του 2020 του Πρωτοκόλλου του Κιότο, του μόνου νομικά δεσμευτικού συμφώνου του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Η ισχύς του Πρωτοκόλλου αυτού λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Η δεύτερη αυτή περίοδος δέσμευσης αφορά την ΕΕ, την Κροατία και την Ισλανδία, όπως και οκτώ ακόμη βιομηχανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Ελβετία, στις οποίες αναλογεί το 15% παγκοσμίως των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Καθεμία από αυτές τις χώρες θα “επανεξετάσει” τους στόχους της σε αριθμούς για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη “το αργότερο το 2014”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ