Οι Γάλλοι θέλουν “υπουργό της ευρωζώνης”

Οι Γάλλοι θέλουν “υπουργό της ευρωζώνης”

 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τάχθηκε σήμερα υπέρ της δημιουργίας μιας θέσης “υπουργού” της ευρωζώνης, ώστε αυτή να αποκτήσει πρόσωπο, ο οποίος θα λογοδοτεί στους πολίτες.

“Θα χρειαστεί μεσοπρόθεσμα η ευρωζώνη να αποκτήσει πρόσωπο με έναν υπουργό, ο οποίος θα μπορεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να αντιμετωπίζει την κρίση της ψήφου των πολιτών”, σημείωσε ο υπουργός.

Δεν θα πρόκειται για έναν “υπερεπίτροπο”, έσπευσε να διευκρινίσει. “Αλλά η προεδρία του Eurogroup είναι ένα αξίωμα που πρέπει να εξελιχθεί”, συνέχισε.

Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη βούλησή του να συσταθεί στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μια “επιτροπή μελών που θα εκλέγονται από τους πολίτες της ευρωζώνης για να διαδραματίζει έναν αληθινό ρόλο συν-νομοθέτη στον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης, σε έναν κάποιου είδους συνδυασμό με το Γιούρογκρουπ”. Ο ίδιος έσπευσε και πάλι να διευκρινίσει ότι δεν μιλάει για τη δημιουργία ενός “Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης”.

“Το σημερινό μοντέλο δεν λειτουργεί καλά, δεν αρμόζει πλέον, οι πολίτες μας δεν το καταλαβαίνουν, είναι πολύ απομακρυσμένο από τους εθνικούς μηχανισμούς ελέγχου”, σημείωσε ο Μοσκοβισί, επιμένοντας για “την ενίσχυση του δημοκρατικού ελέγχου των αποφάσεων που λαμβάνονται για την ευρωζώνη”.  

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ