Αυστρία:”75 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα”

Αυστρία:”75 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα”

 

Με 75 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνει, τελικά, την Αυστρία, η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα και όχι με 15 εκατ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. Αυτό ισχυρίζεται, σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα Der Standard, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες της.

 Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, προκύπτει από το μερίδιο της Αυστρίας στα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από ελληνικά ομόλογα, κέρδη τα οποία κανονικά θα πήγαιναν, μέσω της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ), στον αυστριακό προϋπολογισμό.

Στη βάση όμως της συμφωνίας στις Βρυξέλλες, αυτά τα κέρδη θα δοθούν στην Ελλάδα και θα μεταβιβαστούν σε έναν κλειστό λογαριασμό στην Αθήνα, για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της εφημερίδας και αναφέρει μόνον ότι αναμένεται η σχετική εκτίμηση του ποσού από την ΑΚΤ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Αυστρία χάνει ετησίως, επιπλέον 15 εκατ. ευρώ από τη μείωση του επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα στα διμερή δάνεια που έχει συνάψει με την Ελλάδα από το 2010 και πως, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο όγκος των δανείων αυτών ανέρχεται σε 1,56 δισ. ευρώ, τα οποία έως τώρα έχουν αποφέρει 80 εκατ. ευρώ σε τόκους.

Η συμφωνία, που προβλέπει παράταση από 15 σε 30 έτη, του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αρχής γενομένης από το 2020, επιβαρύνει επιπλέον την Αυστρία, επισημαίνει το δημοσίευμα στην Der Standard, ενώ θα υπάρξει και αύξηση των εγγυήσεων στο πλαίσιο του EFSF.  

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ