Το στοίχημα της ανάπτυξης

Το στοίχημα της ανάπτυξης

 

Γράφει ο Παναγιώτης Λιαργκόβας

Καθηγητής, Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους

 

Η Ελλάδα, μετά από τρία χρόνια επίπονης προσπάθειας, έχει καταφέρει να μειώσει το σύνολο των ελλειμμάτων σε επίπεδα που είναι αισθητά καλύτερα ως προς  αυτά  που καταγράφονταν κατά την προ κρίσης περίοδο. Μείωσε το έλλειμμα της Γενικής κυβέρνησης (ως ποσοστό του ΑΕΠ) κατά 11 περίπο�� ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2009 (από 15,7% το 2009 σε 3,4% το 2013), σχεδόν μηδένισε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και δημιούργησε σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι πέτυχε τόσο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση όσο και τη σταθεροποίηση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιοτήτων και βέβαια με υψηλό κοινωνικό κόστος που δεν κατανεμήθηκε δίκαια. Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι απομακρύνθηκε ο φόβος εξόδου από το ευρώ, γνωστός ως Grexit.

Το ζητούμενο από εδώ και στο εξής είναι η ανάπτυξη της οικονομίας. Οι προτάσεις για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη κατατάσσονται σε πέντε μεγάλες κατηγορίες:

  1. Η σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος
  2. Το μίγμα οικονομικής πολιτικής και η αντιμετώπιση του χρέους
  3. Μέτρα ή πολιτικές που δημιουργούν  ένα αναπτυξιακό κλίμα αλλά αποδίδουν μακροχρόνια
  4. Μέτρα άμεσης απόδοσης
  5. Μέτρα και πρωτοβουλίες που αφορούν σε συγκεκριμένους κλάδους
  1. Η σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος

Η εμπειρική έρευνα βρίσκει ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα σε οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Η βαθιά ύφεση εντείνει την  κοινωνική αναταραχή και αυτή ασκεί πιέσεις στην πολιτική μέσα από πολλούς διαύλους. Στην ευρωπαϊκή συζήτηση το ζήτημα μιας ελάχιστης εσωτερικής συναίνεσης συνδέεται προφανώς με την ανάγκη για συνέχεια των βασικών στοιχείων της οικονομικής πολιτικής τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια. Εξάλλου, η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι ευρύτατες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που απαιτούνται στη χώρα μας, απαιτούν και ευρύτατες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις.

  1. Το μίγμα οικονομικής πολιτικής και η αντιμετώπιση του χρέους
  1. Μέτρα ή πολιτικές που δημιουργούν  ένα αναπτυξιακό κλίμα αλλά αποδίδουν μακροχρόνια

4.   Μέτρα άμεσης απόδοσης

5. Μέτρα και πρωτοβουλίες που αφορούν σε συγκεκριμένους κλάδους

Κλάδοι οι οποίοι βασίζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και που έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν περαιτέρω, είναι οι εξής:

 


[1] Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι η απορρόφηση (και σωστή αξιοποίηση) πόρων παραμένει κάθε φορά τιτάνιο έργο.  Παράδειγμα: Η χώρα δεν κατάφερε να απορροφήσει 1,3 δισ. από τα 1,5 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης δεν λείπουν τα παραδείγματα  ιδιοτελούς κακοδιαχείρισης και σπατάλης πόρων.

[2] European Council 28/29 June 2012 Conclusions. Annex: The Compact for Growth and Jobs.

[3] Οι όροι περιλαμβάνονται ουσιαστικά στους κανονισμούς του «διπλού πακέτου» (two-pack). Βλ. κανονισμό  (ΕΕ) αριθ. 472 / 2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στην Ζώνη του Ευρώ και κανονισμό  αριθ. 473/2013 σχετικά με τις κοινές διατάξεις για παρακολούθηση και αξιολόγηση των σχεδίων προϋπολογισμού, που τροποποιήθηκε με τον  (ΕΕ) αριθ. 877/2013.

Exit mobile version