Τι θα πουν Μπαρόζο-Σαμαράς

Τι θα πουν Μπαρόζο-Σαμαράς

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

 

«Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο σε σχέση με ένα χρόνο πριν» και «η Κομισιόν αναγνωρίζει τις θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός». Aυτά είναι μερικά από τα σημεία της σημερινής κοινής συνέντευξης Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο και του Έλληνα Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται ότι θα επισημάνει τα θετικά σημεία της εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος, θα τονίσει ότι σε γενικές γραμμές «η Ελλάδα είναι εντός τροχιάς», αλλά θα ξεκαθαρίσει σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους του περιβάλλοντός του ότι: «η Ελλάδα θα συνεχίσει να τυγχάνει τη αλληλεγγύης των εταίρων και να έχει τη θέση της διασφαλισμένη εντός κοινού νομίσματος, μόνο αν τηρεί τις υποχρεώσεις της».

Ο κ. Μπαρόζο θα πει στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι συμμερίζεται τις ελληνικές ανησυχίες για την ανάπτυξη, την ανεργία και τον πολιτικό εξτρεμισμό, όμως ο μόνος τρόπος να αλλάξει η κατάσταση και να επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς είναι: «να εφαρμόσει το πρόγραμμα κατά γράμμα και όχι κατά το δοκούν».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν «η τρόικα είναι αυτή που θα κρίνει αν η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, αν υπάρχει και τι μεγέθους χρηματοδοτικό κενό και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους». Από αυτό το σημείο η Κομισιόν δεν πρόκειται να υποχωρήσει, καθώς αυτή την πολιτική εντολή έχει πάρει από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών μέσω των θεσμικών διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κύκλοι της Κομισιόν επαναβεβαίωσαν στο Real.gr ότι στο παρασκήνιο και ανεξαρτήτως επίσκεψης «τρέχουν εδώ και καιρό συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης και μείωσης επιτοκίων», δεν σταματούν όμως να προσθέτουν σε κάθε ευκαιρία ότι το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πρόσθετη χρηματοδότηση και η πρόσθετη χρηματοδότηση σημαίνει νέο μνημόνιο.

Οι πάντες παραπέμπουν στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Ρεν, που έγιναν με τον πλέον θεσμικό τρόπο, μετά το Εurogroup στο Βίλνιους και αφορούν «αποφάσεις για την Ελλάδα πριν το τέλος του έτους». Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί δεν θα διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη περσινή και περιλαμβάνει εμπλοκή του ΔΝΤ, το οποίο «θα πρέπει να τοποθετηθεί, να ακουστεί και να ακούσει τις ευαισθησίες των Ευρωπαίων δανειστών».

Κύκλοι των Βρυξελλών σημειώνουν ότι μεταξύ ΔΝΤ, και ευρωπαϊκών θεσμών «έχουν αρχίσει οι ειρωνείες και οι κόντρες» που προφανώς έχουν βαθύτερο υπόβαθρο από το ελληνικό πρόβλημα. Ακόμα όμως και έτσι αποχώρηση του ΔΝΤ δεν φαίνεται στον ορίζοντα και «στο τέλος θα υπάρξει ένας νέος συμβιβασμός». Οι δηλώσεις Ρέγκλιγκ ότι «ο EFSF και ο ESM πρέπει να βγαίνουν στις αγορές για κεφάλαια», ενώ το ΔΝΤ όχι, απηχούν μια αλλαγή στάσης και μια τάση για «πολύ αυστηρότερη διαχείριση» από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να περιμένει και πολλές διευκολύνσεις. Αν η τρόικα ζητήσει μέτρα, που αυτό θα κάνει, οι εταίροι θα τη στηρίξουν, δεν θα την αδειάσουν, ούτε θα νερώσουν το αίτημά της και η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από να τα λάβει στο ακέραιο.

Η τρόικα θα ζητήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για το 2015 και 2016 και δε θα φύγει αν δεν τα πάρει. Η τρόικα θα περάσει από κόσκινο τα προγράμματα εκκαθάρισης ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ και δεν θα αρκεστεί σε ημίμετρα ή «εθνικές ευαισθησίες». Η τρόικα θα απαιτήσει 4.000 απολύσεις φέτος και άλλες 11.000 του χρόνου, από τη δεξαμενή της κινητικότητας.

Η Τρόικα δε θα φύγει αν δεν δει τα 12.500 ονόματα της επόμενης φάσης της κινητικότητας, αν δεν διασφαλίσει το επόμενο βήμα μείωσης του Δημοσίου, αν δεν οριστούν οι επόμενες ΔΕΚΟ για λουκέτο, αν δεν ανοίξουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, κλειστά επαγγέλματα και αν δεν τελειώσει η υπόθεση των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων.

Για όλα αυτά δεν υπάρχει καμία παράκαμψη, πόσο μάλλον παράκαμψη μετά από παρέμβαση Μπαρόζο. Όταν ο έλεγχος ολοκληρωθεί, τον Νοέμβριο πιθανότατα, η κυβέρνηση και οι εταίροι θα πρέπει να προσυπογράψουν το νέο πρόγραμμα – δηλαδή το μνημόνιο «3». Ο Μπαρόζο θα ακολουθήσει τις προτάσεις της τρόικας και του Ο. Ρεν, ο Βαν Ρόμπεϊ μπορεί να διευθύνει ένα κομμάτι της θεσμικής διαδικασίας που τον αφορά (Σύνοδος Κορυφής) και ο Μ. Σουλτς απλά δεν θα ερωτηθεί. Γι αυτό και ο τελευταίος θα είναι και ο πλέον ενθαρρυντικός από τους τρεις.

Κατά τα λοιπά τα θέματα της πραγματικής ατζέντας, δηλαδή η ελληνική προεδρία, θα συζητηθούν τον περισσότερο χρόνο. Εξάλλου τόσο ο Μπαρόζο, όσο και ο Βαν Ρόμπεϊ, την ίδια μέρα βλέπουν τον πρόεδρο του Κιργιστάν, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας και τον πρόεδρο της Ιταλικής Γερουσίας.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ