Στον πυρετό των σκανδάλων

Στον πυρετό των σκανδάλων

Τρανταχτά στην κυπριακή κοινωνία ονόματα περιλαμβάνονται στη λίστα που έχει στην κατοχή του ο Γενικός Εισαγγελέας κι αφορά διαγραφές χρεών των ατόμων αυτών από τράπεζες. Τα ποσά που διαγράφηκαν ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια, αν ληφθεί υπόψιν ότι η λίστα περιλαμβάνει 19 μόνον υποθέσεις που αφορούν σε διαγραφές δανείων ύψους πέραν των 10,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν και άλλα ονόματα οφειλετών, των οποίων τα χρέη διαγράφηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.

Ο κ. Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι στις λίστες αναφέρονται αρκετά ονόματα πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων, αρκετοί από τους οποίους δίνουν εξηγήσεις για τις διαγραφές των οφειλών τους. Πρόκειται για ποσά από μερικές χιλιάδες ευρώ έως και 5,8 εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ, σάλο έχουν προκαλέσει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» στην Κύπρο, το οποίο αναφέρει ότι πάρθηκε δάνειο ακόμη και για παλάτι, ενώ ευνοϊκής μεταχείρισης έτυχαν και άλλα άτομα. Μάλιστα, εταιρεία είχε φτάσει στο σημείο να αγοράσει μέχρι και παλάτι εκτός Κύπρου, με δάνεια από τις δύο μεγάλες τράπεζες.

Η αγορά όμως δεν πήγε καλά και η τράπεζα βρέθηκε εκτεθειμένη για πολλά εκατομμύρια. Αρκετά από αυτά τα χρήματα εισπράχθηκαν από άλλη εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την ολοκλήρωση του παλατιού, ενώ τα υπόλοιπα διαγράφηκαν.

Απίστευτο! Πήραν δάνεια στην Κύπρο για να χτίσουν παλάτι

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γ. Ομήρου δήλωσε πως «οι υπαίτιοι θα πρέπει να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη» και ζήτησε να δοθεί στην δημοσιότητα ο κατάλογος με τα ονόματα εκείνων που φυγάδευσαν χρήματα τις ημέρες της κρίσης. Η «λίστα των διαγραφών» βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα ενώ η υπόθεση θα διερευνηθεί και πολιτικά.

Το «κούρεμα» είναι μόνο η αρχή

Και όλα αυτά ενώ την άλλη Πέμπτη θα περάσει από το πρώτο της τεστ η κυπριακή κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κλειδώσει το μνημόνιο και το δάνειο των 10 δισ. ευρώ και να αποφύγει την χρεοκοπία. Πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός από το «κούρεμα» στις καταθέσεις, έρχονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά και απολύσεις στο δημόσιο. 

Το κλείσιμο της Λαϊκής και η αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου ήταν μόνο η αρχή. Οι ώρες που πέρασαν στα Εurogroup ήταν δραματικές, αλλά στην πράξη το πρόγραμμα για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο ήταν μόνο το ορεκτικό. Τώρα αρχίζουν οι απαιτήσεις για δημοσιονομικά μέτρα, όπως έγινε στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες με πρόγραμμα. Το δε προσχέδιο του συνολικού μνημονίου θα πρέπει να πάρει την ευλογία, πέραν της τρόικας, από τους τεχνοκράτες της ομάδας εργασίας για το ευρώ που συνεδριάζει στις 4 Απριλίου. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη εργάζεται εντατικά για να τα βρει με την τρόικα, αλλά η κυπριακή κοινωνία και η αντιπολίτευση τους περιμένουν στη γωνία. 

Επίσης, το ΔΝΤ θα προτείνει μείωση της απασχόλησης στο μικρό έτσι κι αλλιώς δημόσιο τομέα, συρρίκνωση των μισθών (αντί παγώματος) κατά 25% στην τριετία, την ουσιαστική διάλυση των λεγόμενων συντεχνιών (κάτι σαν τα ελληνικά συνδικάτα), την χαλάρωση των όρων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και τον περιορισμό, συντάξεων, παροχών και κοινωνικού κράτους.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι αν οι προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ επαληθευτούν η Κύπρος θα πρέπει να υποστεί μια πολύ σκληρή εσωτερική υποτίμηση, επιστρέφοντας σε τιμές προ 30ετίας. Δεν φαίνεται μάλιστα να συμμερίζεται καμία από τις παραινέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, να συνυπολογιστούν μελλοντικά κέρδη από το φυσικό αέριο. 

Αισιόδοξος για την Τράπεζα Κύπρου ο Μ. Σαρρής

Την άποψη ότι «θα συρρικνωθεί το χρηματοοικονομικό σύστημα, που έχει επίκεντρο την Κύπρο και τις διεθνείς επιχειρήσεις, μέσω του νησιού», διατύπωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.

Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι «η αναμορφωμένη Τράπεζα Κύπρου είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της στην κυπριακή οικονομία». Ο κ. Σαρρής διέψευσε κατηγορηματικά ότι συζητείται οιαδήποτε γενική σημαντική μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ανέφερε ότι αυτό που συζητείται είναι η συνεισφορά υπαλλήλων σε ορισμένες υποκατηγορίες για να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με τα διατάγματα της Κεντρικής Τράπεζας, για την Τράπεζα Κύπρου, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι το 37,5% των καταθέσεων θα μετατραπεί σε μετοχές, το 22,5% «θα μπουν στην πάντα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και το 40% ελευθερώνεται για ποσά πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ.

 

Υπέδειξε παράλληλα ένα σημαντικό σημείο του συμψηφισμού των δανείων με τις καταθέσεις, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, ότι στην Κύπρο υπάρχει, ίσως, ένα μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο, οι δανειολήπτες να έχουν ταυτόχρονα ισόποσα και ίσως μεγαλύτερα ποσά καταθέσεων στις τράπεζες. Με αυτό τον συμψηφισμό, είπε, πολλοί πολίτες θα μπορέσουν να απελευθερωθούν από σημαντικά δάνεια.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι σύντομα θα πωληθεί το παράρτημα της Λαϊκής Τράπεζας στη Βρετανία, ενώ θα ακολουθήσουν σταδιακά πωλήσεις των υποκαταστημάτων στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Σερβία και τη Ρουμανία.

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι η Κύπρος μπορεί να συνεχίσει να παραμένει χρηματοπιστωτικό κέντρο, χωρίς, ωστόσο, να έχει δραστηριότητες στο εξωτερικό.Εξήγησε ότι θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες οι Κύπριοι ελεγκτές, οι Κύπριοι δικηγόροι και άλλοι εξειδικευμένοι επαγγελματίες από την Κύπρο, δεδομένου ότι είναι κράτος δικαίου και έχει μια σημαντική υποδομή.

Ο Μιχάλης Σαρρής εξήγησε ότι οι Ρώσοι «ολιγάρχες» δεν βρίσκονται στην Κύπρο, αλλά στο Λονδίνο, ενώ στην Κύπρο δραστηριοποιούνται οι μέσοι Ρώσοι που είχαν μικρές επιχειρήσεις στη Ρωσία και είχαν την έδρα τους στο νησί.

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ