Στο τραπέζι τα προαπαιτούμενα

Στο τραπέζι τα προαπαιτούμενα

Λουξεμβούργο: Του Θάνου Αθανασίου

Μια πρώτη αναγνωριστική συζήτηση θα έχουν οι 17 υπουργοί της ευρωζώνης με τον καινούργιο ομόλογό τους από την ελληνική πλευρά Γκίκα Χαρδούβελη σήμερα το απόγευμα στο Λουξεμβούργο.

Η ομάδα εργασία της ευρωζώνης έχει προετοιμάσει ατζέντα που περιλαμβάνει την παραδοσιακή 15λεπτη τοποθέτηση των νέων υπουργών προς το σώμα.

Σε αυτό το χρόνο, ο κ. Χαρδούβελης θα πρέπει να κάνει μία ανασκόπηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από την τελευταία συνεδρίαση της 5ης Μαΐου και ως σήμερα, να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τις μεταρρυθμίσεις, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα πρέπει να συμπληρωθεί εν ευθέτω χρόνω σε λεπτομέρειες και τις συζητήσεις ελληνικών αρχών και τρόικας.

Σε σχέση με τις τελευταίες, στα χέρια των υπολοίπων υπουργών βρίσκεται ήδη μια εισήγηση του EWG με πληροφορίες της Κομισιόν που ενημερώνει για την μη εκπλήρωση των 6 milestones του Μαΐου, που επιφέρει ως συνέπεια την άρνηση καταβολής της πρώτης υπό-δόσης του 1 δισ. ευρώ που είχε προγραμματιστεί για αυτή τη συνεδρίαση.

Το Εurogroup, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, θα επιστήσει την προσοχή στις ελληνικές αρχές πως πρέπει να φέρει εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, «αν επιθυμούν να λάβουν 2 δισ. ως το τέλος του καλοκαιριού». O ίδιος ανέφερε ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις πως τα 6 από τα 12 milestones ενδεχομένως να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του μήνα. 

Οι εταίροι θα εξηγήσουν και στο νέο συνάδελφό τους ότι οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι κομμάτι του 5ου ελέγχου της τρόικας το φθινόπωρο και δεν αποτελούν αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, θα καταστήσουν σαφές ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι απαράβατοι, για να μπουν τα δημόσια οικονομικά σε βιώσιμη τροχιά και θα μιλήσουν για το πόσο σημαντικό είναι να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να εκσυγχρονιστεί η ελληνική οικονομία.

Στη συνεδρίαση θα είναι παρούσα και η Κρ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ που θα κάνει και η ίδια μια εκτενέστατη εισήγηση για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές των οικονομιών των κρατών μελών της ευρωζώνης στο πλαίσιο της έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου, όπως χαρακτηριστικά λέγεται.

Στη βάση των συστάσεων του άρθρου 4 η Κρ. Λαγκάρντ θα ζητήσει από τους εταίρους μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική με ποσοτική χαλάρωση (ακόμα και αν αναφερθεί στο ζήτημα περιγραφικά και δεν χρησιμοποιήσει την ακριβή έκφραση), όπως και δραστικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας, υπηρεσιών και ενέργειας – κάτι που έτσι και αλλιώς κάνει για την Ελλάδα. 

Πληροφορίες του Ταμείου αναφέρουν ότι προτεραιότητα της Κρ. Λαγκάρντ δεν είναι σε αυτή τη φάση μια αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος «το ταμείο εκτιμά ότι το πρόγραμμα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και το χρέος κινείται εντός στόχων, ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις».

Νωρίτερα, θα συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο και το διοικητικό συμβούλιο του ESM και ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναμένεται να παραθέσει τα αποτελέσματα του έτους σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέο μπραντ-ε-φερ κυβέρνησης-τρόικας

Στα 200 εκατ. ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ