Στήριξη από τον Ντάισελμπλουμ

Στήριξη από τον Ντάισελμπλουμ

 

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

 

Μήνυμα στήριξης πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, το πρόγραμμα να πετύχει και οι πολίτες να ζήσουν σύντομα σε συνθήκες ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης, φέρνει στις αποσκευές του, ερχόμενος στην Αθήνα ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός σοσιαλιστής υπουργός οικονομικών εξεδήλωσε χθες το ενδιαφέρον, ενημερώνοντας τους αρμόδιους διαύλους σε Χάγη και Αθήνα, να μεταβεί στην ελληνική πρωτεύουσα λίγο πριν ή λίγο μετά το πέρας του επόμενου ελέγχου της τρόικας μέσα στο καλοκαίρι. Η επίσκεψη το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στις 28 και 29 του μήνα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πέραν του μηνύματος συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό, επιθυμεί να αποκτήσει ιδία πείρα, όσο αυτό είναι δυνατόν με μια επίσκεψη, για το ρυθμό εκτέλεσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του μνημονίου, αλλά και να καταστήσει σαφές στις ελληνικές αρχές -σε όλα τα επίπεδα- ότι οφείλουν να αρχίσουν να εισπράττουν από τον αγώνα τους κατά της φοροδιαφυγής.

Ο πρόεδρος του eurogroup θέλει να καταστήσει σαφές στις ελληνικές αρχές ότι πρέπει να τελειώνουν το συντομότερο με την φορολογική μεταρρύθμιση και απλοποίηση, πως πρέπει να κλείσουν «τρύπες» και νομικά παράθυρα στο σύστημα είσπραξης οφειλών, να αποκτήσουν ανεξάρτητη και αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και να αρχίσουν να υλοποιούν τα όσα τους προτείνουν οι ειδικοί της σχετικής ομάδας δράσης για τη φορολογία στο πλαίσιο της task force.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχοντας γνώση των στοιχείων του ελληνικού προϋπολογισμού και έχοντας εντρυφήσει στα εσωτερικά έγγραφα του προσωπικού της Κομισιόν στην τρόικα, θα ξεκαθαρίσει στους Έλληνες συνομιλητές του ότι “ο μόνος τρόπος να πετύχει το πρόγραμμα, να πειστούν οι αγορές και να παράσχουν κοινωνική στήριξη οι πολίτες είναι να βελτιωθεί η κατανομή των φορολογικών βαρών”. Το τελευταίο ισχύει προφανώς για όλη την Ευρώπη που έχει κατανοήσει, όπως φάνηκε και από τη Σύνοδο Κορυφής, ότι αφενός “λεφτά υπάρχουν”, αφετέρου για να μαζευτούν πρέπει να αλλάξουν φορολογικές συνήθειες και πρακτικές δεκαετιών.

Ως εκ τούτου για να αποκτήσουν οι 27 κυβερνήσεις νέα φορολογικά έσοδα 1 τρισ. ευρώ, εξουσιοδότησαν:

• τους υπουργούς οικονομικών να κάνουν το παν για να φέρουν μια πρόταση για έναν νέο μηχανισμό ελαχιστοποίησης της διασυνοριακής απάτης με το ΦΠΑ έως τον Ιούνιο,

• την Κομισιόν να προωθήσει έως το τέλος του έτους έναν μηχανισμό αυτόματης ανταλλαγής φορολογικών στοιχείων μεταξύ των «27» και πολύ περισσότερο στο επίπεδο των G20, G8 και OECD,

• την Κομισιόν και πάλι έως το τέλος του έτους να διαπραγματευτεί τη φορολογία κρυμμένων καταθέσεων Ευρωπαίων στο Σαν Μαρίνο, το Λιχνεστάιν, την Ανδόρα, την Ελβετία και το Μονακό και

• το Συμβούλιο ECOFIN να διερευνήσει τρόπους να συμμαζέψει τις μεγάλες εταιρίες που αλλού δραστηριοποιούνται και αλλού φορολογούνται (κάτι που δεν αρέσει αρκετά στην Ολλανδία όπου συνήθως οι εταιρίες επιλέγουν να φορολογηθούν).

Αν βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια τότε οι «27» θα αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν νέες θέσεις απασχόλησης. Ακόμα και ο Β. Σόιμπλε παραδέχθηκε χθες ότι η Ευρώπη δεν αντέχει για πολύ καιρό τέτοια ποσοστά όπως τα σημερινά.

Με αυτό το σκοπό κατά νου, άλλωστε και η Α. Μέρκελ σκοπεύει να μαζέψει στο Βερολίνο στις 3 Ιουνίου τους υπουργούς εργασίας για να βρουν μια λύση για την ανεργία των νέων.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ