Ποια εισοδήματα καλύπτουν τα τεκμήρια

Δεκάδες κατηγορίες εισοδημάτων και εσόδων που εισπράττουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς τρόπους από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, αλλά μπορούν όλα να αξιοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων.

Στις δύο πιο μεγάλες ομάδες αυτών των περιπτώσεων περιλαμβάνονται ποσά εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος ή φορολογούνται αυτοτελώς με έναν συντελεστή φόρου 15% ή 20%. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάγονται, μεταξύ άλλων, τα μερίσματα, οι τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων και ρέπος, οι υπεραξίες από πωλήσεις μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οι αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Τα ποσά αυτά πρέπει να αναγράφονται στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από τους φορολογούμενους που τα έχουν εισπράξει για τους εξής δύο λόγους:

α) Επειδή λαμβάνονται υπ’ όψιν αθροιστικά μαζί με τα λοιπά εισοδήματά τους από διάφορες άλλες πηγές για να υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Δηλαδή, η φορολογική υποχρέωση για τα εισοδήματα αυτά δεν θεωρείται πλέον εξαντλημένη με την καταβολή τους, καθώς υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, κλιμακούμενη από 2,2% έως και 10%, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο δικαιούχος των ποσών αυτών απέκτησε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές.

β) Επειδή μπορούν να αξιοποιηθούν για να καλύψουν πρόσθετες διαφορές φορολογητέου εισοδήματος προκύπτουσες λόγω της εφαρμογής των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

1) Τα μερίσματα. Στα μερίσματα περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που προκύπτουν από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους, ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη, καθώς και τα εισοδήματα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μερίδια, οι μερίδες συμπεριλαμβανομένων των προμερισμάτων και μαθηματικών αποθεματικών, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσεων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό.

2) Οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων.

3) Οι τόκοι των συμφωνιών επαναγοράς (repos/ reverse repos)

4) Τα δικαιώματα. Ο όρος «δικαιώματα» σημαίνει το εισόδημα που αποκτάται ως αντάλλαγμα για τη χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή σε αντάλλαγμα πληροφοριών που αφορούν βιομηχανική, εμπορική ή επιστημονική πείρα, οι πληρωμές για τη χρήση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού, για τη χρήση τεχνικών μεθόδων παραγωγής, τεχνικής ή τεχνολογικής βοήθειας, τεχνογνωσίας (knowhow), αποτελεσμάτων ερευνών, αναδημοσίευσης άρθρων και μελετών, καθώς και οι πληρωμές για συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά μέσω δικτύων πληροφορικής σε βάση δεδομένων επίλυσης προβλημάτων, την ηλεκτρονική λήψη (downloading) λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

5) Τα κέρδη (οι υπεραξίες) από τη μεταβίβαση μετοχών που ανήκουν σε εταιρείες μη εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά.

6) Τα κέρδη από τη μεταβίβαση μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής.

7) Τα κέρδη από τη μεταβίβαση μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες.

8) Τα κέρδη από τη μεταβίβαση κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων.

9) Τα κέρδη από τη μεταβίβαση παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Τα παραπάνω ποσά δηλώνονται στους κωδικούς των πινάκων 4Δ1 και 4Ε του βασικού εντύπου της φορολογικής δήλωσης Ε1.