Παραλίες: Πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ για τους παραβάτες

παραλία

Φωτογραφία: Unsplash.com

“Τσουχτερά” πρόστιμα από 2.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ θα πληρώσουν όσοι παραβιάζουν τους νέους κανόνες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη διαχείριση και την εύρυθμη λειτουργία του αιγιαλού και της παραλίας.

Σημειώνεται δε πως η ειδική πλατφόρμα για την έναρξη των ηλεκτρονικών διαδικασιών αναφορικά με τη δημοπράτηση των παραλιών αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα και η αυτή εκτιμάται πως θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Μαΐου.

Πάντως ο νόμος για την επιβολή προστίμων στις παραλίες θα τεθεί σε ισχύ- σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη- από τη φετινή θερινή σεζόν, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν τους παραβάτες μέσω ειδικής εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα που θα ενεργοποιηθεί σύντομα και μέσω του GPS θα μπορούν να στέλνουν στις κτηματικές υπηρεσίες φωτογραφίες και τη θέση της επίμαχης παραλίας.

Οι περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία

Στην απόφαση του κ. Χατζηδάκη εξειδικεύονται οι περιπτώσεις  για την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία  αλλά αναφέρεται και ο τρόπος επιμέτρησης και το ποσό του προστίμου που προβλέπεται.  

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την απόφαση, αν ο παραβάτης παρεμποδίζει την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα διαπράττοντας περισσότερες από τις παραβάσεις, επιβάλλεται ενιαίο πρόστιμο, του οποίου η επιμέτρηση επιμερίζεται αναλόγως της παράβασης. Αν δύο ή περισσότεροι παρεμποδίζουν την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, τα πρόστιμα επιμερίζονται αναλόγως της συμμετοχής κάθε παραβάτη.

Τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να  ξεπερνούν τα 60.000 ευρώ.

Επίσης, επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές για όσους αυθαιρετούν και παραβιάζουν τους κανόνες διαχείρισης των παραλιών.

Οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και ιδίως το αν υπάρχει σύμβαση και ο παραχωρησιούχος έχει κάνει υπέρβαση της παραχώρησης ή δεν υπάρχει οπότε πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη.

Σε κάθε περίπτωση οι ομπρέλες και ξαπλώστρες απομακρύνονται ενώ αν υπάρχουν παράνομες κατασκευές κατεδαφίζονται.

Σε περιπτώσεις αυθαίρετης κατάληψης επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος όπως και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν.

Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασίας και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια.

 

 

 

Exit mobile version