Μόσχα- Το Κίεβο να αποπληρώσει ομόλογα 3 δισ. δολ.

Η Ρωσία αναμένει ότι η Ουκρανία θα αποπληρώσει ομόλογα αποτιμημένα σε ευρώ αξίας περίπου 3 δισ. δολ. στο ακέραιο και εντός των καθορισμένων προθεσμιών, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ, λέει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ρωσία είχε προχωρήσει στην αγορά των ομολόγων αυτών στα τέλη του 2013. Η προθεσμία για την εξόφλησή τους είναι τυπικά εντός του Δεκεμβρίου του 2015.

Ο Στόρτσακ διαβεβαίωσε πάντως ότι η Μόσχα δεν θα ασκήσει το δικαίωμά της να ζητήσει την πρόωρη εξόφληση των ομολόγων που διακρατεί, όπως προέβλεπε μια ρήτρα της συμφωνίας σε περίπτωση που το συνολικό εξωτερικό χρέος του Κιέβου υπερβεί το 60% του ονομαστικού ΑΕΠ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας τόνισε ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει να κάνει τη “ζωή ακόμη πιο δύσκολη” για το Κίεβο. Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ προειδοποίησε σήμερα ότι εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας δεν μειωθεί σύντομα, η Μόσχα πολύ γρήγορα θα αναγκαστεί να ξοδέψει όλο το αποθεματικό της και να αρχίσει να τυπώνει χρήμα, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα αποθεματικά μας πολύ συντηρητικά”, επισήμανε ο Σιλουάνοφ μιλώντας στην Δούμα (κάτω Βουλή) κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης επί των τροποποιήσεων του κρατικού προϋπολογισμού. Το “έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ είναι ένα σημαντικό έλλειμμα”, συνέχισε.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο τάσσεται υπέρ μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, προσπαθεί να πείσει το Κρεμλίνο να μειώσει τις κρατικές δαπάνες εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και τις δυτικές κυρώσεις, παράγοντες που μειώνουν δραστικά τα δημόσια έσοδα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το υπουργείο αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για το έλλειμμα, αφού πέτυχε η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε περικοπές δαπανών ύψους μόλις 300 δισ. ρουβλιών (5 δισ. δολαρίων).

“Αν δεν μειώσουμε το έλλειμμα, τότε αφού θα έχουμε ξοδέψει το αποθεματικό μας, θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στην άμεση νομισματική χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, πράγμα το οποίο θα είναι απαράδεκτο”, επέμεινε ο Σιλουάνοφ, εξηγώντας πως έτσι θα αυξηθεί ο πληθωρισμός (ήδη σε υψηλό 13 ετών) και θα υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στη ρωσική οικονομία. “Το να κατασπαταλήσουμε το αποθεματικό μας πολύ γρήγορα δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας”, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία- Επιστρέφει το φάντασμα της ύφεσης

Τουσκ: Μέχρι το τέλος του 2015 οι κυρώσεις στη Ρωσία

Ουκρανία- Καταρρέει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ