Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει

“Είναι αδύνατον να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας”, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde o σύμβουλος της BNP Paribas και εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Ζαν Λεμιέρ. “Kάθε ιδιώτης πιστωτής θα πάρει τις αποφάσεις του σε συνάρτηση των όρων της ανταλλαγής. Όμως η επιτυχία της προσφοράς είναι προς το συμφέρον όλων. Και της Ελλάδας βεβαίως, και της Ευρωζώνης, αλλά και των ιδιωτών πιστωτών”, είπε ο κ. Λεμιέρ, προσθέτοντας:  “Εάν η διαδικασία χάσει τον εθελοντικό της χαρακτήρα και χρειαστεί να καταφύγουν σε ρήτρες  συλλογικής δράσης για να αντισταθμίσουν την χαμηλή συμμετοχή, η Ελλάδα και η και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να αναθεωρήσουν κάποιους παραμέτρους του προγράμματος. Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει την προσφορά για τους πιστωτές”.Ο κ. Λεμιέρ επανέλαβε ότ η Ελλάδα είναι σε δύσκολη κατάσταση και επιβεβαίωσε ουσιαστικά την έκθεση του IIF που ανέφερε ότι μια ανεξέλεγκτη χρεωκοπία της Ελλάδα θα κόστιζε στην Ευρωζώνη 1 τρισ. ευρώ, καθώς υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες στη ζώνη το ευρώ.

“Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για τη ζώνη του ευρώ, με την πιθανότητα ντόμινο στα ευάλωτα κράτη. Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο, πολύ επικίνδυνο και κοινωνικά απαράδεκτο Πώς η Ευρωζώνη, μία από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου, θα μπορούσε να δεχθεί αυτό για μια χώρα που αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ τηςπου προσπαθούν όλοι να αποφύγουν επί μήνες.Για τους ιδιώτες πιστωτές, αυτό θα σήμαινε ολική απώλεια των απαιτήσεών τους. Αυτό θα έχει ως επακόλουθο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και να το επιστρέψει σε πολύ μεγάλη φτώχεια. Είναι αυτό που θέλουμεΘυμηθείτε την Αργεντινή, η οποία πτώχευσε και αμέσως μετά βίωσε μια βίαιη κοινωνική κρίση“, ανάφερε.

Σε ότι αφορά το στόχο που έχει τεθεί, προκειμένου το ελληνικό χρέος να φτάσει στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020 ο Ζακ Λεμιέρ απαντά: “Ο στόχος αυτό έχει τεθεί από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Επιτροπή. Δεν έχουν βασιστεί σε αισιόδοξες υποθέσεις. Όλοι ενώ στις προσπάθειές μας για να φέρουμε το χρέος της Ελλάδας στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020. Δεν ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση για να πούμε ότι ο στόχος δεν θα επιτευχθεί Οι προσπάθειες που γίνονται έχουν νόημα”, είπε, επισημαίνοντας πάντως ότι  για τον ελληνικό λαό, οι συνέπειες στον οικογενειακό προϋπολογισμό και το μισθό τους είναι πολύ βαριές, και συγκρίνονται με εκείνες που θα είχε μια υποτίμηση.

Πηγή: Le monde

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ