Ηλεκτρονικό εμπόριο και εταιρείες delivery στο μικροσκόπιο της Εφορίας – Τα «ίχνη» φοροδιαφυγής που αναζητά

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι εταιρείες delivery, βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, έπειτα από νέα απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή με την οποία «εμπλουτίζεται» η λίστα των προς διερεύνηση υποθέσεων, κατά το τρέχον έτος. Ουσιαστικά πρόκειται για μια «μίνι» αναπροσαρμογή του σχεδιασμού που ήδη έχει κάνει ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ο πρόσθετος κύκλος ελέγχων θα επικεντρωθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στις απάτες ΦΠΑ, τις εταιρείες delivery, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και σε κλάδους όπου παρατηρείται συνήθως εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Ποιες υποθέσεις θα ελεγχθούν

Η νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ «εμπλουτίζει» το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής για το έτος 2023 και ανατίθενται στις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) μεταξύ άλλων και οι κάτωθι στόχοι που αφορούν υποθέσεις ερευνών:

Αναφορικά με τις 470 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής από τις ΥΕΔΔΕ που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, η απόφαση διευκρινίζει ότι αυτές προέρχονται από τις καταγεγραμμένες εκκρεμείς υποθέσεις των ΥΕΔΔΕ κατά την 31.10.2022.

Οι υποθέσεις αυτές κατατάσσονται ανά εκάστη ΥΕΔΔΕ σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης, σύμφωνα με τελική μοριοδότηση που λαμβάνουν βάσει αυτοματοποιημένου μοντέλου αντικειμενικής αξιολόγησης.

Επίσης, ελέγχονται κατά προτεραιότητα εκείνες που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση, ακολουθώντας τη φθίνουσα σειρά ταξινόμησης, μέχρι την επίτευξη της τεθείσας σε εκάστη από αυτές, ετήσιας στοχοθεσίας.

Τα «ίχνη» φοροδιαφυγής που αναζητά η Εφορία

Οι προϊστάμενοι των ΥΕΔΔΕ, εφόσον, από στοιχεία ή πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους και σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις, κρίνουν ότι συντρέχει βάσιμος λόγος ελέγχου υποθέσεων που δεν βρίσκονται σε υλοποιήσιμη σειρά κατάταξης, σύμφωνα με τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, ανακατατάσσουν τις προκρινόμενες υποθέσεις ανάλογα με τη σημαντικότητά τους, συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα των υποθέσεων που ανακατατάσσονται.

Παράλληλα, η νέα απόφαση του κ. Πιτσιλή προβλέπει, ότι ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη, ελέγχονται και οι κάτωθι υποθέσεις:

Exit mobile version